Има 2 основни фактора, гарантиращи ни дълголетие

8471
Има 2 основни фактора, гарантиращи ни дълголетие
Снимка: iStock

Днес все повече хора в развитите страни доживяват до дълбока старост. Въпреки че настоящите познания на учените за причините и условията за дълголетие са ограничени, много експерти са съгласни, че биологичните, екологичните и психосоциалните фактори влияят върху продължителността на живота.

Например, в мащабно проучване, публикувано в British Medical Journal, учените са установили, че продължителността на живота сред хората на възраст над 75 години се влияе от два навика. Изследователите проследяват навиците на доброволците в продължение на 18 години.

105-годишна жена измина маратонска дистанция и сподели тайната на дълголетието (ВИДЕО)

Нвръх 105-ия си рожден ден на 9 декември жителка на Великобритания е удостоена с титлата Кавалер на Ордена на Британската империя. Пред...

По време на експеримента 1661 (91,8%) участници са починали, като половината от доброволците са жилвяли над 90 години. В резултат на това е било установено, че 50% от пушачите са починали една година по-рано от непушачите. От всички дейности за свободното време физическата активност е най-свързана с дълголетието. По-специално, към момента на смъртта средната възраст на участниците, които редовно плуват, ходят или правят гимнастика, е с две години по-възрастни от тези, които не го правят.

Средната продължителност на живота на хората с нисък рисков профил - здравословен начин на живот, участие в поне една развлекателна дейност и висока или умерена социална активност - е с 5,4 години по-дълга от тази на хората с висок рисков профил - нездравословно поведение, липса на участие в някаква приятна социална дейност, развлекателни дейности и ограничена или ниска социална активност, твърдят учените.

Дори сред най-възрастните доброволци, на 85 години и повече години, и хората с хронични заболявания, казаха те, средната възраст на смъртта е с четири години по-висока, ако са били в групата с нисък рисков профил.

В заключение учените добавят, че спирането на тютюнопушенето и активният начин на живот, дори след 75 години, имат положителен ефект върху дълголетието. По-специално, продължителността на живота за жените се увеличава с пет години, а за мъжете - с шест. Подобна връзка, макар и по-слаба, е налице и в групата на възрастните (≥85 години) и при хора с хронично заболяване.

Разкриха неочаквана тайна на младостта и дълголетието

Недохранването защитава организма от болести и стареене, пише норвежкото издание Forskning, като се позовава на екип учени. Както обяс...

Наскоро учените са установили колко стъпки на ден трябва да правите, за да живеете по-дълго. Тези, които вървят често и се катерят по стълби, имат по-голям шанс за дълголетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com