Има ли градове с буквата “Щ” у нас?

6691
Има ли градове с буквата “Щ” у нас?
Снимка: iStock/Guliver

Сещате ли се за град в България с буквата “Щ”?

Няма такъв.

Съществуват 5 села, чието име започва с тази буква. Ето кои са те.

Щипско, област Варна

Село Щипско е разположено в община Вълчи дол, на около 38 км от Варна. Населението му е близо 200 души.
Районът на селото е обитаван още от древността. Открити са оброчни плочки с образа на тракийския бог конник, древни водопроводи и резервоари за вода. Първите заселници в селото пристигат през 1829 г. по време на поредната Руско-турска война. Начело на групата е дядо Банко, чиито потомци и днес живеят в Щипско. Селото се разраства през 30-те години на миналия век поради богатата земя и трудолюбието на местните. През 1960 г. в Щипско са живели 2 000 души.

Местните се гордеят с летеца-изтребител Иван Русев, който извършва безпримерен полет под Стамболовия мост във Велико Търново. Другата гордост е Елица Тодорова, представила България на “Евровизия”, чийто род също идва от Щипско.

Щерна, област Кърджали

Село Щерна се намира в община Джебел и наброява около 50 жители. Старото име на селото е Хавъзлъ, което идва от турската дума havuz - “басейн, резервоар”. Затова селото е преименувано на “щерна”, което означава "басейн за събиране на дъждовна вода".

Близо до село Щерна се намира крепостта “Мал Асар”, разположена на немного висок скалист и остър връх. Крепостта е построена през 6-ти век, а по-късно е достроена и подсилена. До крепостта има т.нар. “вятърна скала” с отвор, през който хората от района се промушват всяка година на Гергьовден.

Щърково, област Пазарджик

Село Щърково е разположено в Южна България, община Лесичово, на 15 км от Пазарджик. Днес в селото живеят 410 души.

Как е името на най-южния град в България?

Щръклево, област Русе

Село Щръклево се намира в община Иваново, на около 20 км от Русе. Щръклево е от големите български села с население 2600 жители.

В миналото селото е известно като Кадъкьой, или седалище на съдията (кадията). Интересното име на селото идва след Освобождението и местните го свързват с две популярни легенди. Според първата легенда многобройни ята щъркели обичат да гнездят в близката местност Никулчов кладенец. Оттук селото получава името си. Другата версия е, че до селото има горичка, където през деня през летните горещини се крие пощръклелият добитък.

Днес в селото е запазена сградата на Първо основно училище, строена през 1914 г., в която се помещава музейната сбирка “Светлоструй”. Щръклево е едно от първите електрифицирани и водоснабдени села в България - още през 1932 г.

Летище Щръклево (Русе)

До село Щръклево е разположено гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Построено е през 1967 г. като военно - собственост на Министерството на отбраната. След построяването на пътническия терминал от летището са извършвани по три вътрешни граждански полета дневно от и до София. През 2016 г. получава лиценз за летателна площадка за малки самолети. Летището е с възможност да обслужва товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противопожарни самолети и др.

През 1991 г. са прекратени гражданските полети, а през 2000 г. спират и военните полети. Летището е служило като база на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Собствеността му е прехвърлена от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта. Пистата на летището е дълга 2500 м.

Днес летище Русе не функционира. На неговата писта се провеждат различни атракции и състезания, презентации, тест-драйв на нови автомобили и транспортна техника.

Кой е най-слънчевият и топъл град в България ?

Щит, област Хасково

Село Щит е разположено в община Свиленград, област Хасково, до границата с Турция. Днес в селото живеят около 100 души.
В древността това е крепостта Скутарион. Крепостта е превзета от хан Крум през 813 г., което е отбелязано с триумфална колона.

След падането на селото под османско владичество местните го наричат Юскюдар. В края на 17-ти век Юскюдар е център на нахия, вакъф на покойния Синан паша - зет на султан Баязид II. В този период местните българи от Юскюдар и околността се разбягват, поради което е издадена султанска заповед до кадиите в Стара Загора, Нова Загора и Одрин бегълците да бъдат хванати и върнати.

След Освобождението селото остава в границите на Османската империя с основно гръцко население или от гърцизирани българи, наричани парапанковци. Те наричат селото Скутари. След Балканската война 1912-1913 г. районът е освободен от турска власт и отново е част от българската територия. През 1923 г. голяма изселническа вълна принуждава гърците да напуснат селото и на тяхно място се заселват българи.
През 1934 г. името на Скутари е преведено като Щит. Само на 4,5 км източно от селото е старата гранична застава “Юнак”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com