Има ли мечки в Стара планина?

30505
Има ли мечки в Стара планина?
Снимка: iStock

Кафявата мечка в България

Кафявата мечка е сред емблематичните видове животни за България. За разлика от много други страни в Европа, в които видът е изчезнал или е в критично състояние, България все още поддържа популация от няколкостотин индивида. Мечката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен вид и е защитена със Закона за биологичното разнообразие. Същевременно видът е приоритетен за опазване в Европейския съюз. Като член на ЕС страната ни е задължена да вземе необходимите мерки за опазване на вида и неговите местообитания.

Според “Червената книга на България” мечката е рядък вид, уязвим от антропогенни въздействия. Среща се основно в Централна Стара планина и Рило-Родопския масив, с единични скитащи екземпляри в съседни, по-малки планини”.

Ако срещнете мечка в гората – ето как да се защитите!

Има ли мечки в Стара планина?

Неслучайно логото на национален парк “Централен Балкан” изобразява мечка. Според Плана за управление на националния парк 2016-2025 на територията на парка и околностите му са установени повече от 60 мечки. Централен Балкан опазва една от популациите на вида с най-висока численост и плътност в страната”. Според Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2017 на Изпълнителна агенция по околна среда мечките на територията на Средна Стара планина са почти 90.

За периода 2011-2018 г. се наблюдава намаляване на числеността на кафявата мечка в страната. Сред причините за това могат да се посочат урбанизацията в някои райони, увеличаване на туристическия поток, увеличаване на горскостопанските дейности, което води до повишено безпокойството на вида и създаване на потенциален конфликт с него. Друга причина е бракониерството, което води до намаляване на индивидите в популацията.

Нежелана среща

Повечето животни се страхуват от хората и избягват срещите с тях. Обикновено такива се случват, когато животното не е усетило човешкото присъствие. За да избегнете нежеланата среща, създавайте шум - говорене на висок глас, свирене, подвикване - който да издаде вашето присъствие.

Знаете ли къде може да срещнете мечки в България?

Какво да правим при среща с мечка?

Не бягайте! Тове ще накара хищникът да ви преследва и нападне. Най-добре е да се отдалечите бавно по обратния път, без да обръщате гръб на животното. Привлечете неговото внимание, но вече без да викате или ръкомахате. Говорете тихо и успокоително, което ще му покаже, че не искате да го уплашите.

Обикновено животните нападат хора, когато са уплашени, от любопитство или ако защитават малките си. В такива случаи легнете на земята по очи или свити на кълбо и покрийте с ръце главата и врата си. Ако мечка ви подгони, хвърлете настрани връхна дреха, раници или др., което може да привлече вниманието й.

Важно е да знаете, че

кафявата мечка е защитен вид, включена в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, съгласно който се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи. Съгласно Наказателния кодекс на Република България всяко едно посегателство върху кафявата мечка се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2000 до 20 00 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com