Имал ли е Васил Левски братя и сестри?

9378
Имал ли е Васил Левски братя и сестри?
Снимка: ПФК Левски

Във времената, в които е роден и израснал Апостолът, семействата били големи, челядта – многобройна, поради което е съвсем естествено да предположим, че е имал Васил Левски братя и сестри. Друг е въпросът, че, фокусирайки се върху делата и саможертвата на Дякона, малцина се интересуват от родословното му дърво, произхода му и научават повече за братята и сестрите му.

Семейството на Васил Левски – братя и сестри

Дяконът се ражда в семейство на стари карловски родове – Кунчеви по бащина линия, а по майчина – Караиванови. Любовта между Кунчо и Гина от тези два рода е скрепена от 5 деца – самият Васил Левски и неговите братя и сестри – Яна, Мария, Христо и Петър. Когато се питаме имал ли е Васил Левски братя и сестри, това е отговорът, който търсим – Апостолът е имал двама братя и две сестри. Братята му били свободолюбиви като него и макар да не остават в историята с делата си, както е сторил Апостолът, те споделят несретния живот на българските хъшове. Тежка е съдбата на Христо. При обявяване на сформирането на Втората българска легия тръгва пеш от Букурещ към Белград, но не е приет заради заболяване. Продължава активната си дейност обаче и е известен като един от основателите на Българското книжовно дружество и един от дарителите на бъдещата Българска академия на науките. Именно Христо запознава брат си Васил с Ботев. Преди да навърши 30 години, той умира от туберкулоза и вероятно краткият му живот и боледуването му не позволяват да остане в българската история по-ярко с отдадеността си към България, жаждата си за свобода и готовността си да се бори за нея.

Кога е роден Васил Левски? Всеки българин трябва да знае това!

По-малкият брат на Левски – Петър – също е борец за свобода и независимост. Известно е, че е участвал в чета на Христо Ботев, че е бил опълченец, едва оцелял след тежките боеве на Шипка, както и че отново туберкулозата прекъсва и неговия жизнен път. Все пак той вижда отечеството си свободно, вижда сбъднати мечтите и стремежите си за свобода и справедливост, тъй като умира 3 години, след като се завръща в свободна България.

Всичко, което е достигнало до нас, като информация за делата на братята на Левски, красноречиво сочи, че те са следвали пътя му, стремели са се към свободата и също са се борили за нея, готови да загинат и да платят цената ѝ с живота си.

Смелост и стремеж към свободата прозират и от постъпките, делата и живота на майката на Левски, която участвала в приготвянето на мехлеми за ранените борци за независимост по време на Априлското въстание.

Как се казва майката на Васил Левски?

Животът на по-голямата от сестрите на Левски – Яна също е отдаден на стремежа към свобода. По-малката Мария умира от болест още в ранна детска възраст и така Яна остава единствената сестра на Левски. Като такава многократно го е посрещала и изпращала в трудния му път към свободата. Тя е една от най-преданите му съмишленички, макар да не е била член на тайния комитет в родния им град – Карлово. Яна е и единствената от братята и сестрите на Васил Левски, която продължава рода. Тя се омъжва и ражда 9 деца, благодарение на които и днес има потомци на Апостола по българската земя и хора, които носят частици от кръвта на Дякона във вените си. Много от тях поддържат тесни връзки с музея на Левски в Карлово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com