Имате ли „маминка“ и в кой край на България се използва думата?

10211
Имате ли „маминка“ и в кой край на България се използва думата?
Снимка: Pexels

В българския език съществуват редица обръщения към членове от семейството и близки, които се използват в определен край на страната и са непознати или неправилно употребявани в други части от България. Подобна е ситуацията с обръщението „маминка“, което много снахи споделят, че използват по отношение на свекървите си, защото е по-предпочитано от самите свекърви от обръщението „бабо“. Ако разгледаме смисъла на думата „маминка“, ще открием, че тя означава точно това – баба, но вероятно „маминка“ звучи по-приемливо за много баби и свекърви.

В кой край от България се използва думата „маминка“?

Варна и областта са мястото, където обръщението „маминка“ възниква и се разпространява масово. Днес на много места извън област Варна не само снахите наричат така свекървите си, но и внуците се обръщат с „маминка“ към бабите си. Думата „баба“ в езика ни се използва не само за любимите баби - майките родителите на детето, не само за свекървата и тъщата, но и с обиден оттенък, когато се цели да се намекне за нечия преклонна възраст.

Кои са най-често използваните думи с преносно значение в българския език

Според тълковния речник „маминка“ се използва в официалния език за гальовно назоваване на майката, като речникът посочва, че в диалекти се употребява и за „майката на майка ми“, тоест вместо думата баба.

В миналото думата „баба“ се е използвала за жените, които помагали на родилките – тоест за акушерките и бабата е била уважавана и почитана като закрилник на новия живот и този на майката. В славянската митология думата баба също носи единствено позитивен смисъл – там бабата е персонаж със свръхестествени способности, знания и умения, което я прави почитана, уважавана и ценена. Защо в езика ни възниква употреба на тази дума и с отрицателно значение не е ясно, както и не е известно защо много баби, тъщи и свекърви сами държат да бъдат наричани „маминка“, считайки явно, че това обръщение крие възрастта им или го намират за по-приятно.

7 стари български думи, чието значение ще ви ШОКИРА

Какво казват снахите за обръщението „маминка“?

Ако се разровите в женските форуми и особено в тези на майките, ще откриете, че повечето снахи не определят обръщението „маминка“ към свекървата или „маминка“ на детето им към бабата за приемливо. Особено ако самата свекърва държи да бъде „маминка“ за внучето, а не баба. Повечето млади жени считат думата „баба“ за заслужаваща уважение, както и за единствената подходяща, с която децата им следва да се обръщат към бабите си.  Естествено има и дами, за които обръщението няма никакво значение, ако царуват разбирателство и обич и ако въпросната „маминка“ се грижи както за внуците си, така и за добруването на семейството като цяло. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com