Интересни факти за прочути писатели

3876
Интересни факти за прочути писатели
Снимка: iStock/Guliver

„Отнесени от вихъра“ е всъщност единственото произведение на Маргарет Мичъл. Тя писала романа в продължение на 10 години.

През 2000 г. бил публикуван романът „99 франка" на Ф. Бегбедер, който във Франция се препоръчвал за продажба на цената от заглавието. В други страни тази книга излизала под други заглавия, съответстващи на настоящия обменен курс на франка: например, „9.99 лири“ във Великобритания, а в Япония - „999 йени“.

Михаил Булгаков работил върху „Майстора и Маргарита" над десет години. Не всеки знае за скрития „шифър“ във възрастта на Майстора, за когото в романа се казва, че е човек на „около 38". Именно на толкова години бил Булгаков на 15 май 1929 г., когато започнал да пише своя шедьовър.

Артър Конан Дойл в произведенията за Шерлок Холмс описва подробно много начини за залавяне на престъпници - които след това британските следователи действително използвали. Например полицията започнала да обръща внимание на фасовете, пепелта от пурите, както и да използва лупа при огледа на местопрестъпленията.

Кубинският писател Юлиан дел Касас се споминал от смях. По време на вечеря един от неговите приятели разказал виц, който предизвикал неудържимия смях на дел Касас. Това причинило разслояване на аортата, вътрешен кръвоизлив и бърза смърт.

Прочутият роман „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри е публикуван за пръв път на части в първите броеве на еротичното списание „Плейбой“.

Създателят на Джеймс Бонд – Ян Флеминг, бил не само писател, но и любител-орнитолог. Ето защо заимствал името на своя прочут герой-шпионин от Джеймс Бонд, автор на орнитологичното ръководство „Птиците на Западна Индия“.

Не само Артър Конан Дойл е писал за Шерлок Холмс. След него стотици други писатели продължават да пишат за легендарния детектив, сред които Марк Твен, Айзък Азимов, Стивън Кинг.

14 години преди корабокрушението на „Титаник“ писателят Морган Робъртсън публикувал роман за кораб, наречен „Титан“ и с размери, близки до действителните размери на „Титаник“. В романа „Титан“ също се сблъсква с айсберг и повечето от пътниците загиват.

Когато веднъж Бърнард Шоу бил попитан кои 5 книги би искал да вземе на безлюден остров, той отговорил, че би взел 5 книги с празни листове. През 1974 г. едно американско издателство въплътило идеята на писателя, пускайки книга, наречена "Книга за нищото", със 192 празни листа. Книгата станала популярна и неведнъж била преиздавана.

Първият роман за Хари Потър на Дж. К. Роулинг е публикуван едва през 1995 г., 3 години след написването му. Причината била, че нито една редакция не пожелала да го публикува - според тях той бил обречен на провал.

Британският поет и художник Данте Росети погребал съпругата си в 1862 г. и поставил непубликуваните си творби в нейния ковчег. След известно време предложили да публикуват стиховете му, но той не можел да ги възпроизведе по памет. Наложило се да ексхумира починалата си съпруга, за да може тя да му „върне“ ръкописите.

Най-превежданият автор в историята на литературата е Жул Верн. Неговите творби са преведени на 148 езика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...