Истината за чай Масала и защо е толкова вкусен?

8982
Истината за чай Масала и защо е толкова вкусен?
Снимка: PDPics / Pixabay

Добавете малко захар и подправка към живота си с масала чай, вкусен чай с очарователна история и изненадващи ползи за здравето.

Сладка канела, пиперлив кардамон и здрав черен чай изтръпват по езика ви и разпространяват топлина в тялото ви. С кремообразно мляко и захар за балансиране на подправката, чай е идеалната напитка, когато жадувате за лакомство. Но какво точно е чай? Просто казано, това е индийски чай, който започна да набира популярност в Съединените щати преди десетилетия. Въпреки че винаги сте могли да го поръчате в любимия си индийски ресторант, в днешно време можете да намерите „чай“, изписан в почти всяко меню на кафенета, и дори можете да си купите кашони с предварително приготвен чай в местния магазин за хранителни стоки.

Чаят боба и всичко за това колко е забавен и полезен

Ето всичко, което някога сте искали да знаете за боба, забавния и персонализиран тайвански чай с балончета. Когато чаят с балончета за...

Разнообразете кафето си с тези вкусни добавки

Откъде идва този типичен чай?

Напитката има богата история и културно значение в Индия, където chai буквално означава „чай“ на хинди-урду. Докато хората в Индия имат история на пиене на чай, особено като аюрведа, напитката не винаги включва подправки, подсладител и мляко. Едва след британската колонизация – и по-късно, маркетингов тласък от 20-ти век, за да накарат индийците да пият повече чай – чаят започна да приема формата, която познаваме и обичаме днес. В наши дни любимата ви пикантно-сладка глътка е същата напитка, която много хора в Индия приготвят, смес, по-точно известна като масала чай или смесен чай с подправки.

От какво се прави чай?

Чай е комбинация от подправки, силен черен чай, мляко и захар. Като огромен субконтинент с много културни различия между регионите, Индия има много различни начини за приготвяне на чай.

Сместа обикновено включва кардамон, канела, джинджифил, карамфил и черен пипер на зърна, но може да съдържа и звезден анасон и индийско орехче. И нерафинирана захар, която се използва в много части на Индия, обикновената бяла захар, медът или любимите ви подсладители за чай също работят за смесване на вкусовете в неустоима комбинация.

Чай от ябълки и дафинов лист – за какво е полезен той?

Тази комбинация навярно ви се струва малко странна, защото едва ли в ежедневието си приемате напитката. Истината е, че ползите от чая о...

С всички тези вариации на дадена тема все още може да се питате: „Какво е чай?“ Но точно това разнообразие в съставките прави чай вид напитка, която ви кара да се връщате за още.

Каква е разликата между чай и чай лате?

Ако видите „чай“ или „чай лате“ в менюто на местното кафене и сте объркани кое да поръчате, не сте сами. Звучат сходно, но има явна разлика. Чай използва мляко, което просто се загрява, докато chai lattes използва мляко, което е на пара и разпенено.

В кафенетата често се използва накрайника за пара на еспресо машина, за да приготвят на пара и разпенват млякото с гореща водна пара, но можете да постигнете подобни резултати у дома, без скъпи кухненски уреди. Просто използвайте млечна пяна, потапящ се блендер, френска преса или дори буркан (само разклатете!), за да получите тази пенлива пяна.

Бялата или кафявата захар е по-полезна

Какви са ползите от чай?

Защо британците слагат МЛЯКО в чая си

Не става въпрос за вкус. Тъй като времето става по-хладно, повечето хора се обръщат към горещо какао, чай и други уютни напитки. Вмест...

С корени в традиционната холистична медицина, масала чай може да се похвали с шепа ползи за здравето, свързани с неговия чай и подправки, всяка от които носи различни ползи. Кардамонът, например, е свързан с понижаване на холестерола и противовъзпалителни свойства. Установено е също, че канелата понижава холестерола и възпалението, а проучванията я свързват с по-ниска кръвна захар. Пресният джинджифил носи свои собствени здравословни свойства; зареден е с витамин С, калий и магнезий и може да подпомогне храносмилането и да намали гаденето. Добавянето на листа от черен чай осигурява мощни антиоксиданти и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания чрез понижаване на кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com