История на календара

17695
История на календара
Снимка: Dieter Martin / Pixabay

История на календара... Чудили ли сте се някога за това? Откъде са се появили календарите? Каним ви на пътуване назад във времето, за да разберете колко много са се развили през вековете. В крайна сметка може да ни се струва, че те винаги са съществували...

Кратък генезис на дати и календари

Кой е изобретил календара? В училищна възраст научаваме преди всичко за т.нар Григориански календар - най-разпространения календар в света. Въпреки това най-старите записи за създаването на импровизирани календари предизвикват темата за календарите на маите, египетските и вавилонските, които са свързани с вярванията на тези древни култури. Например древният египетски календар е бил комбинация от т.нар лунно-слънчевия и аграрен календар, който от своя страна се основава на циклите на наводненията на река Нил. 

Денят на раждане определя съдбата и късмета ни – ето как

Всеки се появява на този свят със свой собствен късмет, бил той повече или по-малко. Истината е, че денят на раждане до голяма степен о...

Кой е въвел Григорианския календар?

Григорианският календар е въведен от папа Григорий XIII през 1582 г. Това е направено от т.нар була (папски документ) "Интер грависимас", реформираща по същото време предишния Юлиански календар. В момента това е календар, много тясно свързан с този, който използваме днес. Това означава, че дори обикновеният настолен календар е няколковековен календар? Да точно така. Но защо изобщо е бил променен вече съществуващият Юлиански календар? Причината е била в лоши изчисления. Юлианският календар закъснява с един ден в продължение на 128 години. 

Китайският календар - защо е различен от европейския?

Въпреки че много страни използват Григорианския календар, стенните календари в Китай са различни от европейските. Защо? Китайският календар е свързан с други зодиакални знаци освен "нашите", така че те определят целия календар по различен начин. Китайците също обръщат внимание на луната и нейните фази, защото вярват, че тя се отразява на тяхното благосъстояние.

Предсказва ли календарът на маите края на света?

В България не познаваме часовника и календара

Нали знаете – онова нещо със стрелките, ако ме чуват тези, събрали вече повечко мъдрост от живота и онова нещо с цифрите на екран...

За щастие този календар може да бъде свързан с приятен майски уикенд и пълна пролет, а не с края на света, така че все още можем да се насладим на времето, което календарът ни помага да организираме. Създаден е през 15 век пр.н.е. под формата на кръг. Направен е в съответствие с природния ритъм, включително 260 дни и 13 пълни луни във всеки цикъл.

Съвременните календари и тяхното приложение

Традиционните и модерни календари са не само практични решения – рекламният календар може да представи офертата на фирма или социална кампания, като привлече вниманието на получателя по необичаен начин. Добра идея е да популяризирате услуги и продукти, например печатници, фотолаборатории или по-малки предприятия.

Разбира се, календарите не са само за търговска употреба. В крайна сметка, освен че ни напомнят за важни дати всеки ден, те украсяват и визуално нашите къщи, апартаменти и офиси и са интересен сувенир. Това е такова място за спомени от цялата изминала година, от празници или след различни тържества. Благодарение на възможността за въвеждане на текстове, благодарение на снимки и шаблони, които могат да бъдат използвани от всеки, ние адаптираме календара към нашите идеи. Ако древните култури имаха достъп до подобни възможности, те със сигурност щяха да се възползват.

И накрая, но не на последно място ви каним да се запознаете с прабългарския календар - най-древния, най-точния и най-гениалния календар на света, признат от Юнеско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com