X
 
 

Историята на приказен Ловеч

44773 0
photo of Историята на приказен Ловеч
Снимка: Снимка: Моско Москов
Един от най-красивите градове в България. Много неща можеш да видиш, много истории можеш да чуеш. Ловеч е място, събрало в себе си вековна история и хора, които да я пазят и обичат.

Градът е наследник на тракийците от град Мелта (в днешния район на Хисарлъка), който е на стратегическо място по на главен път Дунав-Егейско море. През средновековието градът остава важен военностратегически център и се е наричал Lovuts (в превод - град на ловци) и то от 11-ти век.

Зоопаркът в Ловеч е с нов шеф

Управителят на Общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета в Ловеч д-р Ивайло Станков вече е управител на зоо...

По време на 12-ти век градът се премества на десния бряг на р. Осъм, където се намира сега Квартал Вароша. След търновско въстание Ловешката крепост твърдо защитава подстъпите към Търново и след 3-месечната обсада Византийската империя е принудена да сключи мирен договор. От края на византийското владичество градът е известен с днешното си име - Ловеч.

(Снимка: valix)

По време на 13-ти и особено през 14 век, той е една от най-големите градове и крепости в северна България и достига завидно икономическо благоденствие. Градът пада под османска власт през 1393. Последният самостоятелен владетел на Ловешката крепост - Станко Кусам, става бунтовник след неговото падение. В първите векове на османското владичество Ловеч намалява и едва през 18-ти и особено през 19-ти век, се развива благодарение на занаятите и търговията. Той е наречен Алтън Ловеч (Златен Ловеч).

В Ловеч организират филмов маратон, посветен на Георги Парцалев

Филмов маратон, посветен на българския театрален и киноактьор Георги Парцалев, организира регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в ...

Още през 1839 г. борбата за независима българска църква започва тук. Първите училища са открити през 1846-1847 и един от първите учители тук е народия поет и писател Петко Рачев Славейков. През 1870 г. читалището е създадено тук, а две години по-късно първото театрално представление се провело под ръководството на Ангел Кънчев.

(Снимка: Томислав Данаилов)

Има един стар покрит дървен мост над река Осъм, но реката го отнесла през 1872 година. Само 2 години след това на майсторът Уста Кольо Фичето изгражда известния си покрит мост с 24 малки работилници в него. За съжаление той е изпепелен от пожар през 1925 година. Настоящият (уникален в страната) покрит мост е построен по подобие на стария.

През годините на национално-освободителното движение (втората половина на 19 век) Ловеч се превръща в революционна столица на България. През 1869 г. Васил Левски полага основите на местния революционен комитет и през следващата година той сочи Ловеч като център на Вътрешната революционна организация.

Видин - красивото късче история край Дунав

Видин е град с много дълбока история и красиви места, които трябва да видим, посетим ли го веднъж. Богат е този град, богат на история,...

На 17 юли 1877 Ловеч е освободен от ескадрилата на Паренсов, но 10 дни по-късно турците го завладяват отново и са заклани 2500 българи в града и в околностите му. Градът е най-накрая освободен на 3 Септември 1877 от войските на генерал Имеретински, Скобелев и генерал Доброволски. Неговата свобода бе спечелена с цената на 1683 руски жертви.

След Освобождението Ловеч губи пазарите на Османската империя. Изграждането на жп линията Левски - Ловеч (1932), както и разширяването на обхвата му до Троян (1948 г.) дава тласък в развитието на града. За последните няколко години градът се утвърждава като голям културен и туристически център.

Източник: http://www.pepatabakova.com/

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самолетът със заподозрения за убийство С...

На летище София кацна самолетът с екстрадирания от Германия Северин Красимиров, заподозрян за убийството на телевизионната водеща Викто...