X
 
 

Историята на приказен Ловеч

44975 0
photo of Историята на приказен Ловеч
Снимка: Снимка: Моско Москов
Един от най-красивите градове в България. Много неща можеш да видиш, много истории можеш да чуеш. Ловеч е място, събрало в себе си вековна история и хора, които да я пазят и обичат.

Градът е наследник на тракийците от град Мелта (в днешния район на Хисарлъка), който е на стратегическо място по на главен път Дунав-Егейско море. През средновековието градът остава важен военностратегически център и се е наричал Lovuts (в превод - град на ловци) и то от 11-ти век.

Зоопаркът в Ловеч е с нов шеф

Управителят на Общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета в Ловеч д-р Ивайло Станков вече е управител на зоо...

По време на 12-ти век градът се премества на десния бряг на р. Осъм, където се намира сега Квартал Вароша. След търновско въстание Ловешката крепост твърдо защитава подстъпите към Търново и след 3-месечната обсада Византийската империя е принудена да сключи мирен договор. От края на византийското владичество градът е известен с днешното си име - Ловеч.

(Снимка: valix)

По време на 13-ти и особено през 14 век, той е една от най-големите градове и крепости в северна България и достига завидно икономическо благоденствие. Градът пада под османска власт през 1393. Последният самостоятелен владетел на Ловешката крепост - Станко Кусам, става бунтовник след неговото падение. В първите векове на османското владичество Ловеч намалява и едва през 18-ти и особено през 19-ти век, се развива благодарение на занаятите и търговията. Той е наречен Алтън Ловеч (Златен Ловеч).

Още през 1839 г. борбата за независима българска църква започва тук. Първите училища са открити през 1846-1847 и един от първите учители тук е народия поет и писател Петко Рачев Славейков. През 1870 г. читалището е създадено тук, а две години по-късно първото театрално представление се провело под ръководството на Ангел Кънчев.

В Ловеч организират филмов маратон, посветен на Георги Парцалев

Филмов маратон, посветен на българския театрален и киноактьор Георги Парцалев, организира регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в ...

(Снимка: Томислав Данаилов)

Има един стар покрит дървен мост над река Осъм, но реката го отнесла през 1872 година. Само 2 години след това на майсторът Уста Кольо Фичето изгражда известния си покрит мост с 24 малки работилници в него. За съжаление той е изпепелен от пожар през 1925 година. Настоящият (уникален в страната) покрит мост е построен по подобие на стария.

През годините на национално-освободителното движение (втората половина на 19 век) Ловеч се превръща в революционна столица на България. През 1869 г. Васил Левски полага основите на местния революционен комитет и през следващата година той сочи Ловеч като център на Вътрешната революционна организация.

На 17 юли 1877 Ловеч е освободен от ескадрилата на Паренсов, но 10 дни по-късно турците го завладяват отново и са заклани 2500 българи в града и в околностите му. Градът е най-накрая освободен на 3 Септември 1877 от войските на генерал Имеретински, Скобелев и генерал Доброволски. Неговата свобода бе спечелена с цената на 1683 руски жертви.

След Освобождението Ловеч губи пазарите на Османската империя. Изграждането на жп линията Левски - Ловеч (1932), както и разширяването на обхвата му до Троян (1948 г.) дава тласък в развитието на града. За последните няколко години градът се утвърждава като голям културен и туристически център.

Източник: http://www.pepatabakova.com/

Видин - красивото късче история край Дунав

Видин е град с много дълбока история и красиви места, които трябва да видим, посетим ли го веднъж. Богат е този град, богат на история,...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пуснаха СЕКС видео с Никол Шерцингер, Гр...

В последните дни усилено се говори за Никол Шерцингер и изглежда това няма да спре скоро. Първоначалната тема бе за това, че американск...

Последно в Актуално