Избягвайте тези храни за закуска, тъй като могат да съкратят живота ви

4988
Избягвайте тези храни за закуска, тъй като могат да съкратят живота ви
Снимка: iStock

Знаете ли, че много от храните, които са предпочитани от много от нас при най-важното хранене - сутрешната закуска, могат да се стоварят с голяма жестокост върху здравето ви. Замисляли ли сте някога за това?

Кои са тези храни?

1. Подсладени напитки

Рафинираната захар  е една от най-лошите съставки в съвременната диета. Някои източници на захар обаче са по-лоши от други, а сладките напитки са най-лошите. Когато човек пие калории от захар, мозъкът не ги регистрира като храна. Когато пием сладка напитка, няма да изпитваме нужда да консумираме по-малко храна, а ще ядем същото количество, което ще увеличи общия прием на калории.

2. Типична пица

Пицата е едно от най-популярните нездравословни ястия. Това не е изненадващо, като се има предвид, че има страхотен вкус и е лесно достъпна. Проблемът е, че повечето пици, приготвени в търговската мрежа, се правят с много нездравословни съставки. Тестото се прави от рафинирано пшенично брашно и обикновено се обработват месните добавки. Пицата също е много калорична и с ниско съдържание на хранителни вещества.

3. Бял хляб

Че кой не обича за закуска бял хляб и сиренце? Но типичният хляб е направен от пшеница, съдържаща глутен. Поради тази причина всички пшенични хлябове са лоша идея за хора, страдащи от чувствителност към глутен. Всъщност по-голямата част от хляба в магазините е нездравословен дори за хора, които са толерантни към глутена. Белият хляб се прави от рафинирано пшенично брашно, което е бедно на основни хранителни вещества и води до бързо покачване на кръвната захар.

4. Повечето плодови сокове

Често се приема, че плодовите сокове изпити сутрин са здравословни, но това е грешка. Много плодови сокове са малко по-добри от захарната вода с аромат на плодове. Вярно е, че сокът съдържа някои антиоксиданти и витамин С, но трябва да вземете предвид огромното количество захар, което съдържат. Всъщност плодовите сокове съдържат толкова захар, колкото сладките напитки като кола или пепси, а понякога дори повече.

5. Маргарин

Някога маргаринът се смяташе за здравословна алтернатива на маслото. За щастие, повечето хора сега осъзнават, че това не е вярно. Маргаринът е високо преработена псевдохрана, заредена с изкуствени съставки, обикновено направена от хидрогенирани растителни масла (най-вече транс).

6. Торти и бисквити

Повечето сладкиши и бисквити са много нездравословна закуска. Обикновено те са направени от рафинирана захар, пшенично брашно и мастни добавки (с високо съдържание на транс-мазнини ) и са калорийна бомба без никакви хранителни вещества. Подобно лакомство е буквално едно от най-лошите неща, които можете да „хвърлите“ в корема си.

7. Топено сирене

Редовното сирене е добро за хора, които са толерантни към лактозата, дори само защото една филия сирене има толкова хранителни вещества, колкото чаша мляко. Продуктите от преработено сирене обаче нямат нищо общо със сиренето. Те са предимно от пълнещи съставки, с външен вид, вкус и текстура, наподобяващи сирене. Прочетете етикетите и се уверете от какво се състои топеното сирене. Избягвайте продукти, наречени „кубче сирене“ и „продукт, подобен на сирене“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com