Излишното тегло – ключ към дълъг живот?

81461
Излишното тегло – ключ към дълъг живот?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Изследователи от болницата при Копенхагенския университет са открили, че при хората, които страдат от наднормено тегло, в последните десетилетия шансовете за ранна смърт по различни причини са се снижили.

Причините за измененията засега не са ясни, но получените резултати сочат възможност за преразглеждане на възгледите за затлъстяването, става ясно от изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association.

Главната причина за глобалното затлъстяване

Учени от Института за експериментална генетика са установили в експерименти с мишки, че склонността към затлъстяване може да се предава...

Учените са изследвали динамиката на измененията на показателите на индекса на телесната маса (ИТМ), свързан с незначителна смъртност.

За тази цел те разгледали три групи хора от населението на Дания – 13 000 души, които вземали участие в медицински изследвания през 1976-1978 г.; 9482 души през 1991-1994 г. и 97 000 души през 2003-2013 г. Изследователите са проследили дали с годините се променя рискът за смъртност сред хората с определен ИТМ.

Специалистите са открили, че стойностите на ИТМ, които се асоциират с незначителна смъртност, са се увеличили неочаквано с три пункта за три десетилетия от 1976 до 2013 г. и са достигнали 27 килограма на квадратен метър. Според СЗО показатели на ИТМ от 25 до 30 килограма на квадратен метър съответстват на наднормена телесна маса, или състояние на предзатлъстяване.

Освен това при хората със затлъстяване от първа степен (ИТМ над 30 кг на кв. м) коефициентът на риск от смъртност по различни причини се е снижил от 1,3 до 1.

Българските деца - пети в Европа по затлъстяване

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обяви Европейската академия на науките по хранене на конгрес в Прага. Основната при...

Резултатите се оказали справедливи за всички възрасти, независимо от пол, пушене, а също и историята на заболяванията, свързана със сърдечносъдови нарушения или рак.

По такъв начин оптималният ИТМ сега засяга група хора, които днес се разглеждат като притежаващи наднормено тегло. Ако този извод бъде потвърден в други изследвания, то това ще посочи необходимостта от преразглеждане на класификацията на СЗО, която поставя наднорменото тегло сред рисковите фактори.

Индексът на телесната маса показва съотношението между телесната маса на човека и неговия ръст и позволява да се оцени дали масата се явява недостатъчна, нормална или излишна.

Индексът се изчислява, като масата на тялото се дели на квадрата на ръста (в метри). ИТМ под 18 кг на кв. м съответства на недостатъчно тегло, а над 40 кг на кв. м – на висока степен на затлъстяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com