Хората с наднормено тегло в света вече са повече от недохранените

4192
Хората с наднормено тегло в света вече са повече от недохранените
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Прекалено пълните хора в света вече са повече от тези, страдащи от недохранване. Това показва мащабно проучване, проведено от британски учени и публикувано в The Lancet. То е изследвало индекса на телесна маса на 20 милиона мъже и жени от 1975 до 2014 г.

Резултатите показват, че за този период броят на мъжете с наднормено тегло се е утроил, а на жените се е удвоил. Ръководителят на изследването проф. Маджид Езрат дори говори за „епидемия от затлъстяване“.

Как водата ни помага да отслабнем

Учените от университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн (САЩ) са провели изследване, в рамките на което са установили, че обикновената вода...

Проучването е обхванало жители на 186 държави. Оказва се, че през 2014 г. в света е имало 641 млн. затлъстели хора спрямо 105 млн. през 1975 г. В същото време броят на хората, страдащи от недохранване, също се е увеличил, но по-малко – от 330 млн. на 462 млн.

„За период от 40 години сме се превърнали от свят, в който властва недохранването, в свят на затлъстяването. Броят на хората с наднормено тегло е на критичната си точка. Надяваме се, че нашите данни ще накарат правителствата да разгледат проблема сериозно“, коментира проф. Езрат.

Според него единственият начин за борба с тенденцията е цените на полезни храни като плодове и зеленчуци да се намалят драстично, докато тези на вредните да се увеличат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com