Повечето страдащи от затлъстяване не могат да отслабнат

6326
Повечето страдащи от затлъстяване не могат да отслабнат
Снимка: Getty Images / Guliver

Повечето хора, страдащи от затлъстяване, не могат да повлияят значително на своето тегло независимо от диети и спортни занимания, пише MedPages.

На среща на Ендокринното общество в Бостън екип учени са представили доклад за експеримент, продължил няколко години.

"Около две трети от възрастните американци имат излишно тегло или страдат от затлъстяване и влиянието на епидемията от затлъстяване върху икономиката и здравеопазването е доста сериозно. Постигането на загуба на тегло се оказа трудно", разказва Джоана Хуан, ръководител на изследователската група.

Българските деца - пети в Европа по затлъстяване

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обяви Европейската академия на науките по хранене на конгрес в Прага. Основната при...

Учените изследвали показателите на 177 743 души. След това участниците в експеримента били разделени условно на четири групи в зависимост от измененията на индекса на телесната маса за първите шест месеца от отслабването.

В първата група влезли хора, при които изменението на индекса на телесната маса не превишавало пет процента. Тази група била наречена от учените "стабилна", нейните показатели по време на изследването практически не се изменили.

Във втората група –  "скромна" – влезли пациенти, които постигнали изменение на индекса на телесната маса от пет до десет процента. И към третата – "умерена" – група били отнесени пациенти, постигнали загуба на тегло с 10-15 процента. В групата с "високи" загуби останали пациенти, които успели да изменят индекса на телесната си маса с повече от 15%.

Оказало се, че тези, които постигнали значително снижаване на теглото за половин година, продължили да го снижават и след това. В същото време пациентите, които не постигнали големи успехи в началото, трудно успявали да отслабват и после.

След 20 години затлъстяването ще е "нормално"

В бъдеще затлъстяването може да стане по-разпространено явление, което ще доведе до ръст на проблемите със здравето, предупреждават спе...

В "скромната" група 23,1 процента от пациентите съхранили своето тегло и само два процента продължили да го губят. В "умерената" група тези показатели били 14,1 процента и 4,1 процента, а в групата с "високи" загуби на тегло – 19,4 процента и 11,1 процента.

40, 35,9 и 18,6 процента във втората, третата и четвъртата група съответно възстановили повече от половината от теглото си за целия период на наблюдения. Освен това голяма част от пациентите се сблъскали с циклични изменения на теглото.

"На този проблем трябва да се отдели повече внимание в бъдеще. Ние се надяваме, че тези резултати потвърждават необходимостта от продължителни, последователни и съзнателни усилия в борбата с излишното тегло", казва ръководителят на групата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com