Яжте тези 7 храни, защото са полезни за очите

5068
Яжте тези 7 храни, защото са полезни за очите
Снимка: iStock/Guliver

В дигиталното съвремие очите са най-потърпевшата част от тялото. Чрез постоянното използване на мобилни устройства ние влошаваме зрението си и уморяваме очите си. Но има и други фактори, които ни влияят негативно – например неправилно хранене и начин на живот. Ако почувствате, че зрението ви не е както преди, ви препоръчваме да редуцирате стоенето пред екрана и да си набавяте полезни за очите витамини. Това може да стане чрез храни като:

Цитруси

Всички знаем, че цитрусовите плодове са изключително богати на витамин С. А той пък от своя страна спомага за доброто ни зрение. Друг положителен фактор е, че витаминът влияе добре и на самата кожа като антиоксидант, така че освен да поддържаме очното си здраве, ще имаме и блестящ околоочен контур.

Риба и морски дарове

Морската храна е богата на Омега-3 мастни киселини, които освен за метаболизма ни, се грижат и за доброто очно здраве. Най-висока концентрация може да намерите в по-мазните риби като сьомга и скумрия. Добре е също да приемате и добавки с рибено масло.

Говеждо месо

Цинкът е полезен за цялото ни здравословно състояние, а в говеждото месо може да го открием в прилични количества. Консумирайте такова по-често. Освен това месото спомага за забавянето на макулната дегенерация, която се състои от различни видове очни заболявания.

Моркови

Морквите са много полезни за очите и тена ни. Те ще се погрижат не само за подобряване на зрението, но и за изравняване на тена. Така освен здрави очи, ще имаме и красив околоочен контур. Препоръчваме ви да ги консумирате свежи, не преминали през термична обработка. Може да ги добавите към салатата си, в смутито или където ви допада на вас.

Боровинки

Боровинките са едни от най-полезните горски плодове за целия ни организъм. Освен че са вкусни, ползите им са многобройни. Грижат се за добрия тонус и разбира се, за нашето очно здраве.

Яйца

Яйцата са богат източник на лутеин и зеаксантин – картеноиди, важни за нашето зрение. Може да консумирате яйца по всяко време, но ние ви съветваме да ги включите към закуската си. Чрез балансираното хранене и правилния начин на живот вие ще си осигурите добро здраве, включително и зрение.

Изброихме едни от най-полезните храни за очното ни здраве, но не трябва да забравяме и друг много важен източник – водата. Ако не сте достатъчно хидратирани, ще се появят тъмни кръгове около очите ви и дори зрението ви може да се замъгли. Пийте достатъчно количество вода и се хранете здравословно. Веднага ще забележите резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com