Японски град въведе вечерен час за използването на смартфони от ученици

19542
Японски град въведе вечерен час за използването на смартфони от ученици
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Японският град Кария в префектура Аичи е въвел вечерен час за използването на смартфони, като така се надява да намали негативните ефекти върху децата вследствие на увеличеното използване на устройствата, пише Japan Daily.

Инициативата се отнася за учениците в началните училища и прогимназиите и забранява използването на смартфони след 9 часа вечерта. След посочения час децата трябва да предават устройствата на родителите си.

1 млрд. смартфона ще бъдат продадени през тази година

Продажбите на смартфони в целия свят ще достигнат един милиард за първи път тази година и броят им ще продължи да се увеличава през с...

Идеята е на Асоциацията на родителите и учителите в Кария, социални работници от града и местната полиция. Преподавателите посочват, че децата използват телефоните си, за да комуникират с приятели вечер, което води до проблеми при образователния процес.

“Те се чувстват длъжни да отговорят, когато приятелите им ги търсят”, казва Фушитоши Охаши, който е директор на едно от училищата в града. Когато вечерният час влезе в сила, “те ще имат основание да кажат на приятелите си, че не могат да отговорят, тъй като минава 9 часа”.

Правилото няма силата на закон и всяко семейство само решава дали да го възприеме. Повечето местни жителите обаче реагират по-скоро негативно, посочвайки, че властите не разполагат със средства за налагането му. Според тях намеренията са добри, но прилагането на правилото ще доведе до повече проблеми и въпроси, отколкото резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com