Ястия от... насекоми. Даже били вкусни!

5334
Ястия от... насекоми. Даже били вкусни!
Снимка: iStock

Човек е по принцип всеяден - но малцина приемат такова твърдение буквално и са готови да ядат, например, дървеници или скакалци. Но насекоми служат за храна по цял свят: в тях има повече белтъчини от пилешкото месо, изобилстват от магнезий, желязо и още куп важни микроелементи. А според някои пък просто били... вкусни. В света се наброяват 1462 вида насекоми, пригодни за консумация - и е слабо вероятно човек да опита всички, колкото и да е гладен.

1. Пържени бамбукови червеи – Южна Америка, Китай, Тайланд. За тайландците една купа със запържени в масло бамбукови червеи е също такъв традиционен ордьовър, както супа или салата за европейците. По текстура и вкус приличат донякъде на пуканки. Всъщност, строго погледнато, те даже не са червеи - а ларви на молец, живеещи в бамбукови стъбла.

Как да се отървем от досадните насекоми вредители с природни методи

Пролетно-летният сезон определено е приятен и се радваме на хубаво време, но заедно с него идват и някои неприятности и вредители. С ра...

2. Бръмбари на шиш - Източна Индонезия. Едри лъскави бръмбари с дълги мустаци-антени щъкат по целия свят. Ларвите им в корените на палми са извънредно популярна храна в Източна Индонезия. Заради сочните и тлъсти ларви индонезийците дори изсичат цели палмови горички, а след това ги нанизват на пръчки и ги изпичат на огън. Ларвите на бръмбарите имат вкус на тлъст бекон.

4. Сушени гъсеници с лук - Южна Африка. Гъсениците на нощните пеперуди Gonimbrasia belina - южноафриканска разновидност на „пауново око“, които обитават дървото „мопане“, са важен източник на белтъчини за южноафриканците. Дори само събирането им е доста сериозен бизнес: на пазарите и в супермаркетите се предлагат сушени, пушени, както и мариновани гъсеници в консервни кутии. Обикновено се пържат с лук, като се добавят към яхнии, задушават се във всевъзможни сосове или с тях се гарнира царевичната каша „садза“.

5. Пържени копринени буби с джинджифил – Източна Азия. Китайският град Сучжоу е известен не само с висококачествената си коприна, но и с екзотични ястия от копринени буби. Те се сваряват, пашкулът се отстранява, и после гъсениците бързо се запържват в известния китайски дълбок тиган „уок“ - най-често с чесън, лук и джинджифил. Ларвите са нежни, отвън хрупкави, а отвътре меки. Те се съчетават удачно с най-различни подправки и зеленчуци. Сготвени правилно, вкусът им напомня този на раци или скариди. Много са популярни ларвите на копринените буби и в Корея. В магазините те се продават консервирани и се сваряват преди употреба. А японският астрофизик Масамичи Ямашита предлага копринени буби в менюто на бъдещите заселници на Марс.

6. Пържени мравки – Централна Америка, Южна Африка, Австралия. Мравките са най-популярния „насекомов“ продукт на Земята след скакалците. В Колумбия дори пържени мравки се продават в кината, като заместват пуканките. Там предпочитат женските мравки с яйца. Ловят се в дъждовни дни - тогава женските излизат от залетите с вода мравуняци. Те се увиват в листа, като се държат за кратко над огън. Това е хрупкава, сладникава храна с вкус на ядки. Но най-вкусните мравки, така наречените „медени", се намират определено в Австралия. Те се хранят със сладък нектар и го носят в издутите си коремчета. Прозрачните мехурчета са любим деликатес на австралийските аборигени.

Растенията, които държат насекомите далеч от дома

Борбата с насекомите може да бъде ужасно досадна и да включва огромно количество химически препарати. Разбира се, те предизвикват алерг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...