Житните кръгове - разкази на очевидци

4023
Житните кръгове - разкази на очевидци

С течение на времето моделите стават по-сложни и се виждат в полета с картофи, зеленчуци, захарна тръстика, ориз, кокичета, трева, бодили, сняг, пясък, лед и дори овощни градини.

Кръгове се появяват по целия свят. Има съобщения, че са били забелязани в Русия, Япония, Америка, Канада, Австралия, Нова Зеландия, България, Франция, Испания, Германия, Южна Африка, Израел. И този списък далеч не е пълен.

Повечето от находките са в Обединеното кралство: около 2000. В Холандия има 97 случая, в Америка - 50, в Япония и Германия - над 30. Широко разпространеното мнение, че житните кръгове са феномен от последно време, разбира се, е заблуда.

Има доказателства, че това явление се е случвало и преди. Има описание на житни кръгове, намерени в Ирландия през 30-те години на 20 век, а в Южна Африка появата им е забелязана от 40-те до 70-те години.

Кой стои зад мистериозните житни кръгове, появили се до Равно поле? (ВИДЕО)

Най-ранното изображение на житни кръгове датира от 1687 г. Това е прочутата гравюра „Дяволът, който коси", на който са изобразени класове царевица, подредени във формата на кръг. Според легендата, фермерът отказал да плати необходимата сума за коса с думите: „Дяволът да вземе този овес! " Цяла нощ от полето се чуваха странни звуци, проблясваха мистериозни светлини и на сутринта фермерът не можеше да повярва на очите си: част от посевите бяха окосени, а класовете бяха положени под формата на кръг.

Много хора разказват как са играли сред такива кръгове в детството - през 50-те, 40-те, 30-те и дори 20-те години на ХХ век. И никой, както си спомнят, не смяташе тези кръгове за нещо необичайно.

Те казвали: „Тези кръгове винаги бяха в реколтата и никой не им обръщаше внимание. Ние, децата, обичахме да играем там, въпреки че собствениците на реколтата ни гонеха. Джон Хюстън също е виждал житни кръгове като дете. Беше по време на войната в Роуд, Уилтшир. Ето как той предава впечатленията си: „Кръговете бяха много ясно очертани. Плътно притиснати към земята, сякаш изгладени и обърнати в една посока - успоредно на външната граница на кръга. Местните жители възприемаха появата им като нещо неизбежно.

Откриха странни "житни кръгове" под водата

Те вярваха, че ако се появят кръгове, трудните времена са зад ъгъла. А времената наистина бяха трудни тогава - войната. Има свидетелства и по-рано, датиращи от 30-те години. Г-жа Сонгуст вижда житни кръгове преди около шестдесет години, когато живеела в Ирландия, в провинция Донегал.

Кръговете били големи, класовете лежали обратно на часовниковата стрелка. Може би това е дело на самите фермери? Но тяхното благополучие зависеше от търговията със зърно, а кой ще даде добра цена за зърно от нива, в която нещо не е наред? Напротив, фермерите дори се опитаха по някакъв начин да изправят класовете.

Една жена от Съсекс си спомня как тя също е играла сред житните кръгове по време на войната: „Изненадана съм, като чуя, че тези кръгове са се появявили наскоро. Спомням си ясно как преди петдесет години ние, децата, играехме на полето в такива кръгове. Имаше две полета, където се появяваха на всеки три или четири години. Кръговете бяха близо един до друг и свързани с пътеки. Пътеките бяха много тесни и криволичещи, а не прави. Мислехме, че парашутистите са стъпкали житото... Възрастните не обръщаха внимание на такива странни места. Никога не би хрумнало на никого да снима тези кръгове или да ги докладва във вестниците.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нов начин за боядисване на великденски яйца. Получават се като дъги

Техника за перфектните мраморни яйца за Великден

Боядисване на яйца със сода. Най-лесната техника, която се превърна в ХИТ

9 неща, които успешните хора никога НЕ правят събота сутрин

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, олигархът на българската кухня

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 март /валутен калкулатор/

Къде се намира кварталът на "Дивия дядо"?

Какво представляват Аспаруховите валове - каменни стени без аналог от римско време?

На кого са пророческите думи, че "Туркия ке падне лето 1876"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com