Йогалатес: Тренировка за здравето и ума, която трябва да опитате

3325
Йогалатес: Тренировка за здравето и ума, която трябва да опитате
Снимка: iStock

Йогалатес става все по-популярна по целия свят. Тази революционна тренировка съчетава най-доброто от йога и пилатес! Йогалатес съчетава древната индийска практика йога със западната практика пилатес, която е разработена от Джоузеф Пилатес в Германия през 20-те години на миналия век.

Пилатес е вид фитнес програма, която се фокусира върху укрепване на мускулите, изграждане на баланс и гъвкавост и коригиране на стойката. Това е вид тренировка, която използва контролирана техника на упражненията за постигане на мускулен баланс, издръжливост и добро общо физическо състояние. Пилатес се основава както на йога, така и на съвременната теория на упражненията.

От друга страна, йога е древно изкуство, което се състои от физически, умствени и духовни упражнения и учи как да се постигне физическо, умствено и духовно равновесие. Тя се преподава чрез комбинация от разтягане, дишане и медитация. Целта на йога е да помогне на хората да се освободят от стреса и напрежението, да се отворят към по-дълбоко осъзнаване, да подобрят гъвкавостта и силата си и да повишат енергийните си нива.

Храните, които не трябва да ядете никога преди йога

Съчетавайки тези две направления, йогалатес е създаден през 1997 г. от личния треньор Джонатан Урла, а по-късно е разработен и популяризиран от Луиз Соломон. Този австралийски учител описва йогалатес като "модерна форма на йога за западното тяло". С това той има предвид, че повечето хора на Запад прекарват по-голямата част от будното си време в седящи дейности, затова смята, че "телата ни не са пригодени за екстремни йогийски позиции". Целта на йогалатес е "преодоляване на пропастта между източните и западните форми на упражнения".

Класът по йогалатес може да включва популярни йога пози като "Куче, гледащо надолу", "Воин", но също така и стречинг и интензивна работа за укрепване на ядрото и коремната мускулатура. Смята се, че йогалатесът е особено ефективен за подобряване на мускулния тонус, за изграждане на по-стройна и силна физика и дори за отслабване. Този метод на упражнения все още се развива, като постоянно се адаптира към новите изследвания, за да осигури функционално движение и здраве на цялото тяло. 

Кои са ползите от редовното правене на йога?

Този вид упражнения укрепват мускулите, облекчават стреса и повишават енергийното ви ниво. Всеки може да практикува йогалатес, независимо от предишния си опит с йога или пилатес. Най-важното е да следвате дишането си и да се опитвате да се отпуснете, докато се упражнявате. Съсредоточете се върху свързването на дишането с контролираните движения. Създайте си някаква рутина, като правите двадесет минути всеки ден за себе си и за своето здраве. Тялото ви ще ви благодари!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com