Как да изберем мебели за малък апартамент: 10 тайни, за които малко хора знаят

29954
Как да изберем мебели за малък апартамент: 10 тайни, за които малко хора знаят
Снимка: Istock

Изборът на мебели е много важен за всеки дом, но особено за малък апартамент. Подходящите интериорни елементи не само ще ви помогнат да използвате всеки ценен сантиметър, но и визуално ще увеличат пространството. Нека да разберем кои трикове ще ви помогнат да подредите студиото си възможно най-внимателно.

Използвайте светли нюанси на мебелите

Интериорът за малък апартамент е интериор, в който няма ненужни мебели. Изберете само най-необходимите елементи и не забравяйте за цвета им. Най-доброто решение за студио апартамент ще бъде интериор в спокойни, светли цветове, разреден с цветни акценти.

Светлите нюанси визуално ще увеличат пространството. Но чисто бялото в интериора изглежда безинтересно и скучно. Добавете тъмни нюанси, като графит. За да им попречите да „изяждат“ и без това малкото пространство, използвайте ги в декор или незначителни мебелни елементи. 

Поддържайте цялостния стил на апартамента

Когато избирате мебели за малък апартамент, спазвайте следното правило: елементите трябва да съвпадат по стил и цвят. Едно студио е отворено пространство. То няма отделни стаи, така че е по-добре да изберете нюансите, които се използват в кухнята за други мебели - шкафове, хол. Не е задължително цветът да съвпада точно. Достатъчно е да изберете подобни или съседни нюанси, дори в различни тонове. Цветните акценти в интериора могат да бъдат поставени с помощта на декор. 

Изберете сгъваем диван

Студиото изисква малка площ, така че за комфортен сън е по-добре да изберете сгъваем диван, а не легло. Изберете модел с независим пружинен блок. Осигурява здравословен сън поради правилната позиция на тялото по време на почивка. Това е диван, а не легло, което е оптималното решение за малък апартамент. В края на краищата, ако пристигнат гости, той може да бъде сгънат и да увеличи пространството. 

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Зонирайте спалнята си с преграда 

Разделянето на площта на малък апартамент не е лесна задача. Преградата е подходяща за зониране на спалня. Гипсокартонът или газобетонът ще заемат твърде много място. Ето защо е по-добре да изберете дървени летви. Те изглеждат стилни и заемат много малко място. С помощта на такива летви можете да маркирате границата не само на спалнята, но и на хола, както и на кухнята, ако пространството позволява. 

Не правете съблекалня 

Ако апартаментът няма обособена гардеробна, по-добре е да няма такава. Използвайте гардероб за съхранение на дрехи. Първо, заема по-малко място и изглежда много по-компактен. И второ, може да се „впише” в интериора, тъй като стилът му е съобразен с останалата част от мебелите. В апартаменти, които нямат отделна ниша или място за дрехи, можете да направите гардероб, комбиниран с хола. Много модерни и ергономични изглеждат интериорите, в които дрешникът се превръща в телевизионна зона, а след това в конзолна маса. 

Монтирайте кухнята до тавана

Кухненски комплект под тавана или възможно най-високите шкафове е най-добрият избор за студио. Такава кухня ще увеличи площта за съхранение и ще използва ценно пространство. Конфигурацията на кухненския комплект може да бъде всяка: права, ъглова или U-образна. Изборът ще зависи от характеристиките на конкретната кухня. 

Можете да зонирате кухнята, като я отделите от хола, като използвате маса за хранене или бар плот. 

Използвайте шарнирни предни части на шкафовете

Много хора избират шарнирни, а не плъзгащи се гардероби за малки апартаменти. И има защо! Те спестяват около 10 сантиметра пространство в дълбочина. За да оптимизирате допълнително ценното пространство, осигурете място в килера предварително за прахосмукачка и дъска за гладене. 

Помислете за осветлението в мебелите 

Мебелното осветление има не само декоративна, но и функционална цел. Осветлението, използвано върху работната повърхност на кухненския модул или шкафовете, прави кухнята по-практична и удобна. А декоративното осветление в зоната на телевизора или например под формата на LED лента, вградена в декоративен панел, придава на помещението допълнителен уют, без да използва основното осветление. 

Не трябва да използвате сложно или точково осветление в малки апартаменти, по-добре е да го интегрирате в мебелите като допълнително осветление. 

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Изберете шкафове с огледални врати 

Гардероб с огледални врати ще помогне визуално да увеличи пространството и да го направи по-светло. Също така такъв килер в коридора ще премахне необходимостта да търсите място за огледало в цял ръст. 

Използвайте единичен плот в банята

Тази комбинирана опция е подходяща специално за малки апартаменти. Плотът, съчетаващ мивка и пералня е не само красив, но и полезен. Визуално изглежда спретнато и компактно, като същевременно ви позволява да използвате допълнително пространство над пералнята. 

Малък апартамент може да стане уютен и функционален, ако следвате препоръките и съветите за избор на мебели. Основното е да вложите част от душата си в пространството, което създавате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com