Как да изберем възглавница за по-добър и качествен сън

5439
Как да изберем възглавница за по-добър и качествен сън
Снимка: iStock/Guliver

Леглото е поставено, рамката е монтирана, а матракът вече е поръчан? Сега е необходимо само спалното бельо, за да бъде завършено идеалното ни легло. На пръв поглед сигурно си мислим, че възглавниците или завивките играят второстепенна роля, когато става въпрос за комфортен сън. Междувременно нашето здраве и благополучие може да зависят от това как оправяме леглото, така че трябва да поставим комфорта си на първо място. Какво е важно при закупуването на възглавница за сън и следователно – как да изберем подходящата, за да се събудите бодри сутрин?

Възглавница и позиция за сън

Изхвърлете старите възглавници - те вредят на здравето ви!

Надежда Логина е алерголог-имунолог и тя споделя мнението, че всички по-стари възглавници направени от синтетичен плат, памучен материа...

Позата, в която лягаме всеки ден, може да бъде ключовият аспект на успешната почивка. Преди всичко трябва да се уверим, че гръбначният стълб почива естествено, така че отделните прешлени да не са претоварени. Възглавниците за сън ще ни позволят да развием такава позиция на тялото, че тялото наистина да може да си почине и да се регенерира след тежък ден.

Ако обичаме да спим по корем, най-доброто нещо, което трябва да направим, е... да помислим за преместване. За съжаление, заспиването по този начин може да има наистина неприятен ефект върху гръбначния стълб, а също и да окаже натиск върху вътрешните органи. Въпреки това, когато имате проблеми със смяната на навиците, изберете възглавници, които са възможно най-ниски, почти плоски, за да спите по корем. В противен случай главата и шията ще бъдат неестествено огънати, което ще стане изключително досадно след известно време.

В случай, когато най-често заспиваме настрани, възглавниците за спане трябва да са с такава височина, че да осигуряват на главата адекватна опора, за да не се движи много през нощта.

Много хора лежат по гръб в леглото. Отново възглавницата не трябва да е твърде висока, тъй като шийните прешлени не могат да бъдат издърпани твърде нагоре. В противен случай сутринта ще усетим неприятна скованост във врата, а в дългосрочен план може да доведе дори до дегенерация на гръбначния стълб.

Как се пере възглавница – всичко, което трябва да знаете

Много е важно възглавницата, на която всяка вечер заспивате, да бъде не само удобна, но и чиста. Затова е нужно периодично да я изпират...

Тези, които вече имат проблеми с гърба, определено трябва да обмислят закупуването на ортопедична възглавница. Такива модели обикновено имат специално оформена вдлъбнатина, така че главата и шията да са в една и съща удобна позиция през цялото време.

Възглавници за сън - размери

Има поне няколко размера на възглавниците, но най-популярните определено са 70х80см и 50х60см. При тортите стандартните размери са 40х40см. Не бива обаче да се ръководим от това, което най-често се избира в магазина, защото дори размерът трябва да бъде съобразен с индивидуалните ни нужди.

Ето защо, преди да започнете търсенето на възглавница за спане, е добре да знаете точно вашия ръст и тегло, защото това са две стойности, които вземаме предвид при избора. Също така си струва да измерите дължината от основата на шията до лопатката и ширината на раменете. Перфектната възглавница е тази, която оставя допълнителни 10 см пространство.

6 неща в дома, които имат срок на годност

Всеки се е научил да следи отблизо срока на годност на храната, но много от нас забравят, че предметите за бита също имат определен сро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com