Как да ядем грейпфрут, за да отслабнем?

16282
Как да ядем грейпфрут, за да отслабнем?
Снимка: iStock/Guliver

Грейпфрутът е изключително полезен плод за отслабване. Поради своя състав той има позитивен ефект спрямо храносмилателната система, улеснява премахването на отрови и токсини, разграждането на мазнините. Както повечето цитрусови плодове, се препоръчва да бъде консумиран преди сутрешна закуска, ако нямаме усложнения със стомашно-чревния тракт (примерно, гастрит). Ако имаме такива проблеми, тогава между основните хранения – закуска, обед, вечеря.

Да ядем ли грейпфрут за вечеря? Тук нещата са по-сложни. Сокът и пулпата на този плод намаляват умората, спомагат за релаксирането, облекчават от стреса след работен ден. Ето защо, от една страна, се препоръчва грейпфрут, за да си осигурим здрав и приятен сън. Но пък, от друга страна, плодове за вечеря не са твърде препоръчителни - защото киселините в състава им може да увеличат образуването на стомашен сок и да предизвикат желание за ядене. С две думи: всички сме различни. В случая явно решението е лично ваше.

Какво ще се случи с тялото ви, ако веднъж в седмицата ядете грейпфрут?

Грейпфрутът изобилства от витамин С и в това отношение превъзхожда дори лимона и мандарината. Той насърчава функцията на имунната систе...

Какво заменя грейпфрута в диетата за отслабване? При диетичното хранене цитрусовите плодове по принцип може да бъдат сменени с пулпа от ананас. Резултатът е приблизително същият. Интересно обаче какво е по-полезното за отслабване: ананас, грейпфрут или помело (помелото е най-едрият цитрусов плод, вкусът му наподобява този на грейпфрута, само без горчивата жилка)? Всеки от тях, така или иначе, намалява риска от излишни килограми. Разликата е единствено във вкусовите ни предпочитания и състава на плода. С какво да съчетаем грейпфрута? Най-добре е да го комбинираме със зелени на цвят зеленчуци, като подправим такива салати с ленено масло или зехтин.

Дали да ядем грейпфрут с цедра или без нея? Цедра се нарича най-горният оцветен слой на кората. С цел подсилване на храносмилателната функция и действието на черния дроб се препоръчва грейпфрутът да се яде с цедрата, която се остъргва от кората. Тя съдържа нарингин – биологично активно вещество, което активизира черния дроб, усилва производството на жлъчка, смъква нивото на холестерола, регулира състава на чревната флора, подсилва имунната система.

Защо грейпфрутът е горчив? Горчивината на този плод се получава от нарингина. Той потиска донякъде апетита и помага да се преодолеят излишни килограми. Съчетанието със сокове от други плодове премахва горчивия вкус.

Кой вид грейпфрут е подходящ за отслабващите? Колкото по-тъмна е пулпата, толкова повече захар съдържа. Затова и червените сортове са по-сладки, по-сочни и по-калорични. Светлите имат по-малко калории и са по-горчиви. Ето защо за диети се препоръчват светлите сортове.

Кога сокът от грейпфрут става смъртоносен?

Цитрусови плодове имат не само полезни, но и вредни свойства. Сред тях се отличава грейпфрутът, който може да бъде дори смъртоносе...

Как да консумираме правилно грейпфрута? Този плод повишава киселинността, което изостря вече налични неразположения в стомашно-чревния тракт. Затова е по-добре да се консумира като десерт, след хранене. Ако си правите сок, не забравяйте да го разреждате с вода в съотношение 1:1. Причината е, че когато ядем свежи плодове, усвояването им става постепенно. Така не натоварваме панкреаса – а в отговор той пък не изхвърля огромно количество киселина.

Но ако пием неразреден сок, организмът ще изпита претоварване - просто не може да се справи с такава концентрация на киселина. Затова рискувате гастритът ви да се изостри или да се получи кисел вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com