Как да намалим умората през летния сезон?

790
Как да намалим умората през летния сезон?
Снимка: iStock

През пролетта всички живи същества се събуждат, листата цъфтят, птиците се връщат от топли земи и с радост започват да строят гнезда. Но повечето от нас не успяват да споделят тази радост, изминалата зима отслаби тялото толкова много, че е малко вероятно да се възстанови без подкрепа.

Според статистиката около 54% ​​от мъжете и почти 60% от жените в периода от март до юни се чувстват толкова уморени, че не им остават сили да се насладят на предстоящите топли дни. Тази умора може да се изрази в различни форми, най-често такъв човек чувства:

  • сънливост;
  • световъртеж;
  • раздразнителност.

Все още не е установена единствена причина за възникването на това състояние, но със сигурност се знае, че с появата на топлина, кръвоносните съдове в човек се разширяват, налягането спада и резултатът става повишена сънливост и слабост. Отнема поне месец, за да свикне с новите температури. През този период концентрацията на мелатонин в тялото ще намалее, отстъпвайки място на серотонина, хормона на бодростта и радостта.

5 необичайни причини за хронична умора

Важен ефект има и мазната, тежка храна, която трябваше да се яде през зимния период. В нея почти няма витамини и полезни минерали, а запасът им, съхранен миналото лято, успява да се изчерпи до пролетта. За да не загубите способността да се усмихвате на слънцето, можете да опитате да се измъкнете от това състояние. Първата стъпка е да вземете да си лягате възможно най-рано и да ставате точно толкова рано сутрин. Този режим съответства на биоритмите на тялото и в комбинация с увеличаване на дневните часове ще помогне за нормализиране на хормоналния метаболизъм чрез повишаване на концентрацията на серотонин в кръвта и намаляване на процента на мелатонин.

Излизайте на чист въздух възможно най-често. Кислородът ще ускори метаболитните процеси в организма, а първите слънчеви лъчи ще допринесат за производството на витамин D. Да бъдеш на открито е най-добре да се комбинира с физическа активност. Не е нужно да се включвате в маратон, но малко разходка или каране на колело, дори и да е трудно, ще ви накара да се почувствате много по-добре. Контрастният душ сутрин ще ви помогне да се събудите и ще ви даде тласък на енергия за целия ден. 

Какво се крие зад постоянната умора

Не е нужно да се подлагате на някаква специална диета. Ако е необходимо, това може да се направи по-късно, когато отпочиналият организъм може да се сбогува с натрупаните резерви, защото никой не спори, че отслабването е работа. Междувременно е достатъчно леко да модифицирате диетата, като премахнете от нея бързите храни и шоколада, заменяйки ги с плодове, зеленчуци, богати на витамини, необходими за възстановяване след дълга зима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com