Как да направим добри зимни снимки

2363
Как да направим добри зимни снимки
Снимка: StockSnap / Pixabay

Обикновено правим снимки по време на празниците, когато грее красиво слънце и гледките са прекрасни. Свикнали сме с добра светлина и следователно с голям брой цветове на снимката. Зимната фотография, от друга страна, може да бъде предизвикателство за много фотографи, които виждат преекспонирани снимки, син сняг или просто "сиви" снимки.

Какъв цвят е снегът?

Науката в снимки. Най-ярките събития от 2021 г. според сп. Nature

Едно от най-престижните научни списания на планетата, Nature, е обобщило резултатите от 2021 г. във фотографии. Разказваме за най-яркит...

Разбира се, снегът всъщност е бял, но не винаги е този цвят на снимките. Камерата често греши, когато автоматично определя баланса на бялото на снега, правейки бялото синьо (най-често срещано) или жълто.

Деликатният син или оранжев оттенък не е проблем (и дори помага на снимките много често), но твърде високата наситеност може да развали снимката. Така че си струва да настроите баланса на бялото във фотоапарата в самото начало, така че цветовете да излязат подобни на истинските. Трудно ми е да предложа конкретни настройки тук, защото зависи от ситуацията, така че ви насърчавам да изпробвате различни режими.

Понякога разликата не е драматична, но все пак е забележима

Препоръчително е да настроите ръчно баланса на бялото, след като прочетете ръководството към вашия фотоапарат. Аз лично правя снимки в RAW файлове и променям баланса в постпродукцията.

Макро зимна снимка

НИКОГА не снимайте тези неща, защото лошият късмет ще ви настигне

Фотоапаратът и камерата на телефона са едни от нещата, които често биват използвани. Благодарение на тях човек успява да превърне даден...

Добра идея би било да се опитате да уловите самия "студ": нечие увито лице, ръце, човек, който се топли край огъня, или замръзнала коса. Екстремните температури не са често срещани, така че си струва да ги документирате добре.

Зимна фотография

Зимата предлага много възможности за повече "графични" снимки. Понякога може да превключите режима на снимане на черно-бял (или да го комбинирате в постпродукцията). Ще откриете, че лоша снимка може да изглежда много по-добре, ако не използвате цветове.

Фотография, различна от обикновено

Визуално безинтересна ситуация може да бъде добра възможност за практикуване на нов стил на фотография. Например, можете да правите портрети, снимки на атмосферни детайли или да практикувате различни видове рамкиране. Опитайте се да заснемете обект по съвсем различен начин от обикновено, сменете обектива, преместете се в друга посока и т. н. Понякога е много разочароващо и нищо не се получава, но поне опитайте! Може да се изненадате приятно!

Защо изглеждаме по-стари през зимата и как да се справим с това?

През зимата изглеждаме средно пет години по-възрастни, отколкото сме в действителност. Но можете да се преборите с това! Студено време...

Няма цветове на снимката

Опитайте се да снимате сутрин или (по-лесно) вечер. Тогава слънчевите лъчи създават цветна светлина, която запазва снимката. Разбира се, в много облачни дни няма да се получи, може би тогава нощната фотография е решението? Правете черно-бели снимки. Намерете цветен детайл, върху който искате да се съсредоточите – нечие червено яке, например. Липсата на цвят другаде ви позволява да оцените точно такъв акцент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com