Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да овлажним въздуха в стаята

26 май 2022, 10:05 часа

През зимата въздухът в дома ви обикновено става сух. Това води до дразнене на очите, увреждане на косата, намаляване имунитета и ускоряване стареенето на кожата. Липсата на влажност най-много засяга малките деца и хората с респираторни заболявания. Сухият въздух затруднява дишането и води до запушен нос. Лекарите препоръчват поддържане на влажност в помещението между 50% и 70%. Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да поддържате оптимални нива на влажност.

Използвайте парата от банята

Тъй като банята се счита за най-влажното помещение в дома, достатъчно е да оставите вратата на банята отворена, когато вземете душ. Парата ще се разпространи в стаите и по този начин ще овлажни въздуха. Този ефект може да се подобри, ако обичате вана. На източвайте веднага водата и оставете парата да се разнесе във всички стаи.

Сушете дрехите на сушилник у дома

По този начин дрехите ви ще изсъхнат по-бързо, а въздухът от сух ще се превърне във влажен.

Допълнете дома със стайни растения

Стайните растения не само украсяват интериора, пречистват въздуха от вредни примеси и насищат с кислород. В същото време могат да увеличат влажността. Изберете влаголюбиви сортове, които изискват редовно пръскане и обилно поливане. Такива са циперус, спатифилум, традесканция. Тези цветя абсорбират много течност, която след това постепенно се изпарява през листата. Хибискусът и фикусът също ще ви помогнат да направите въздуха по-влажен. Те имат доста големи листа, което означава по-голяма площ на изпаряване.

Домашен фонтан

Ако нямате време да се грижите за аквариума или растенията, можете да поставите малък фонтан във вашия дом. Това е красиво и най-важното - практично. Тази декорация ще овлажни въздуха, ще ви помогне да се отпуснете и ще създаде атмосфера на комфорт. Много модели са оборудвани с вградено осветление, система за филтриране и различни декоративни елементи.

Напръскайте с вода

Използвайте бутилка със спрей и напълнете с дестилирана вода. Напръскайте във въздуха на всички помещения в дома ви. Повторете тази процедура поне два пъти на ден - това ще помогне за създаването на комфортен микроклимат. За повече уют може да използвате и дифузер с добавени аромати.

Мокро почистване

Почистете праха и избършете пода с влажна кърпа. Водата, която остава върху повърхностите, постепенно ще се изпари и ще насити въздуха с влага. Особено полезно е това да се прави през лятото, когато въздухът навън е по-влажен.

Други методи, които може да използвате са да поставите влажна кърпа на радиатора, която под въздействие на топлината ще овлажни въздуха, ваза с вода, близо до прозореца или тенджера с вода върху все още топъл котлон.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес