Как да перем правилно възглавниците

17033
Как да перем правилно възглавниците
Снимка: iSleep

Дори не може да си представите колко много акари и мръсотия се задържат във възглавниците. Ако имате проблеми със съня, оплаквате се от запушен или течащ нос, може би е време да изперете възглавницата си.

Мръсната възглавница влошава качеството на съня и може да причини кихане, кашлица, зачервяване и сълзене на очите, кожни обриви.

Ето как е правилно да се грижите за възглавниците според материала, от който е направен техният пълнеж.

Възглавници от пух 

Много домакини избягват прането на възглавници с естествен пълнеж и вместо това използват услуги на химическо чистене. Но ако все пак разполагате с пералня  с капацитет от 6 кг или повече, можете да изперете възглавницата си у дома.

Преди да го направите, уверете се, че шевовете на възглавницата не са повредени и от тях не стърчат пера. Заедно с нея в барабана на пералнята добавете и няколко топки за тенис, гарантиращи по-бързо изсъхване след пране.

Изберете програма за деликатни тъкани или за пране на ръка. Температурата на водата не трябва да надвишава - 30-40 градуса, а програмата трябва да е без допълнително изплакване и центрофугиране. По-добре е да използвате течен прах за вълнени дрехи.  И в никакъв случай не добавяйте омекотител, тъй като перата ще се слепнат.

Най-лесните начини за премахване на петна от дрехите

Колкото и да внимаваме, понякога се случва, така че някое петънце се появява върху любимата ни дреха – от храна, напитка или друг...

След пране оставете възглавницата да изсъхне на проветриво място. 

Възглавниците от пера се перат веднъж на 1-2 години, а се подменят - 4-5 години след покупката.

Възглавници от бамбук

Възглавниците с бамбуков пълнеж се почистват по-лесно. Те могат да се перат до 6 пъти годишно, тъй като материалът е здрав и издръжлив.

Задължително е да се използва прах за деликатни тъкани. Режимите за пране са същите, както при пухените възглавници, но в случая може да зададете лека центрофуга.

Как да ползвате АСПИРИН за перфектно ПРАНЕ

Аспиринът освен лекарство е и отличен помощник в домакинството. Неговото приложение е особено ефективно за възвръщане на белотата на др...

Задължително е бамбуковите възглавници да се сушат в хоризонтално положение, в противен случай целият пълнеж ще се „свие надолу“ . Те не трябва да се сушат на пряка слънчева светлина.

Възглавници със синтетичен пълнеж

При тях за пълнеж се използва холофайбър, синтепон, синтетичен пух и изкуствен лебедов пух. Тези възглавници са евтини, но и по-краткотрайни. Те бързо губят формата си. По-добре е да ги подмените, отколкото да ги изперете.

Ако въпреки това решите да ги изперете, не забравяйте, че холофибърът се пере при температура не по-висока от 70 градуса, а всички останали - при не по-висока от 40. Оборотите не трябва да са повече от 600. Единственото предимство на синтетичните възглавници е, че изсъхват бързо.

Латексовите и ортопедичните възглавници не се перат. Това важи и за тези с пълнеж от билки и семена. Те могат да бъдат почиствани единствено с влажна кърпа или прахосмукачка. Петната се отстраняват с кърпа, напоена със сапунена вода. Копринените възглавници се нуждаят от професионално почистване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com