Как да познаете, че сте в една от 3-те фази на нарцисизъм

2764
Как да познаете, че сте в една от 3-те фази на нарцисизъм
Снимка: iStock

Нарцисизмът е психическо състояние, което се характеризира с прекалена мания към собствения образ. Дали началото на 90-те години са предизвикали у българина този стремеж, тъй като тогава той е започнал да обръща повече внимание на себе си и да се “награждава” с различни глезотии, или причината е друга, но е факт, че все повече хора в нашето съвремие проявяват нарцистични наклонности. 

Нарцисизмът се приема като разстройство на личността, което може да протече в 3 стадия. Ако се съмнявате за това състояние във вашата същност или за някой ваш близък, запознайте се по-отблизо с отделните стадии в следващите редове.

Кои са четирите най-самовлюбени зодии?

Първи стадий

Първият стадий полага основите на нарцисизма и е разглеждан от Фройд. Той смята, че първият стадий се проявява при всяко малко дете и бива наречен етап на автоеротизма. Това ще рече, че цялото внимание и енергия на детето са насочени само и единствено към самия него. Фройд определя това като нормална и естествена част от развитието.

Втори стадий

Вторият стадий изразява отношението на човека към заобикалящите го хора и обекти. Тук индивидът не може да разграничи “аз” от “не-аз”. Той смята всички свои близки хора и партньори за част от себе си, не ги определя като индивидуални личности. Тук се появяват и трудностите във връзките с един нарцис - зависимостта един от друг е сериозна пречка да се изградят здравословни отношения.

9 съвета от психолог как да спорим с нарцисист

Трети стадий

Третият етап е познат в психологията като нарцистична идентичност. Буквално тук човекът смята, че светът се върти около него и всяко нещо се случва с причина, която касае само и единствено него. Нарцисите са хора, които не познават емпатията, състраданието, това да помогнат на друг и т.н. Те мислят само и единствено за себе си и смятат, че и другите трябва да се грижат и да правят всичко за тях. 

Нарцисите не могат да създават здравословни отношения с околните. Те често дори предпочитат само леките забежки вместо сериозните любовни партньорства. Дори и да искат да намерят половинката си, резултатите често са трагични, тъй като нарцисите очакват от половинката си да се грижи за тях като с цар. Те никога не са напълно доволни или удовлетворени от своите партньори, очакват възхищение и подчинение във всяко едно отношение. 

Много често нарцистичното разстройство се поражда у човека заради хладното отношение на родителите в детството му и недостатъчното внимание, което са му обръщали те. Така той впоследствие избира да създаде самовлюбен образ, който да убеди другите, че те са си самодостатъчни и не се нуждаят от ничие одобрение. Оттам обаче нещата могат да се развият и да напреднат по-сериозно в дълбините на психичното състояние.

Нарцисизмът се лекува най-често с терапия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com