Как да премахнете бактериите и неприятната миризма от обувките?

3384
Как да премахнете бактериите и неприятната миризма от обувките?
Снимка: iStock

Поддържането на обувките чисти и без миризма е от съществено значение за личната хигиена и комфорт. Бактериите се развиват добре в топла и влажна среда, което прави обувките идеална среда за размножаване. Неприятните миризми често съпътстват развитието на бактерии, което създава неудобство както за потребителя, така и за околните. С няколко прости стъпки обаче можете ефективно да премахнете бактериите и неприятните миризми от обувките си, като им осигурите свежест и хигиена.

Редовно почистване: Започнете с установяването на рутинна процедура за почистване на обувките си. Отстранете всякаква свободна мръсотия или остатъци от външната страна и проверете указанията на производителя за инструкции за почистване. Повечето обувки могат да се почистват с влажна кърпа или гъба и мек сапун. Уверете се, че обувките ви са напълно сухи, преди да ги носите отново, тъй като влагата допринася за развитието на бактерии и миризмата.

Домашни методи срещу неприятната миризма на обувките

Слънчева светлина и свеж въздух: Излагането на обувките на слънчева светлина и свеж въздух може да направи чудеса за премахване на бактериите и миризмите. UV лъчите на слънцето имат естествени дезинфекциращи свойства, а свежият въздух помага за изсушаването на остатъчната влага. Поставете обувките си на добре проветриво място, за предпочитане на пряка слънчева светлина, за няколко часа. Този метод е особено ефективен за кожени обувки.

Метод на замразяване: Бактериите не могат да оцелеят при екстремни температури и методът на замразяване е отличен начин за унищожаването им. Поставете обувките си в найлонова торбичка и я запечатайте плътно. Поставете торбичката във фризера за една нощ. Ниската температура ще убие бактериите, а всички лоши миризми ще бъдат неутрализирани. Само се уверете, че обувките са сухи преди замразяването, за да предотвратите евентуални повреди.

Използване на сода за хляб: Содата за хляб е известна със свойствата си да абсорбира миризми. Поръсете обилно количество сода за хляб в обувките си и я оставете за една нощ. Содата за хляб ще абсорбира влагата и ще неутрализира миризмите. На следващия ден изтръскайте излишния прах и обувките ви ще бъдат значително по-свежи.

Вложки от активен въглен: Активният въглен е друг ефективен естествен абсорбатор на миризми. Поставете вложки или сашета с активен въглен в обувките си, за да абсорбирате влагата и да премахнете лошите миризми. Тези вложки могат да се използват повторно, като се поставят на слънце, за да се освежи ефективността им.

3 начина за премахване на лошата миризма от обувките

Антибактериални спрейове или прахове: Търговските антибактериални спрейове или прахове, предназначени за обувки, могат да бъдат ефективни за унищожаване на бактериите и предотвратяване на миризмата. Следвайте внимателно инструкциите на продукта, като се уверите, че обувките ви са чисти и сухи преди нанасяне.

Като включите тези прости, но ефективни методи в рутинната си програма за поддръжка на обувките, можете да се сбогувате с бактериите и лошите миризми. Последователната грижа не само удължава живота на обувките ви, но и допринася за по-здравословна и приятна среда за краката ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com