Домашни методи срещу неприятната миризма на обувките

6580
Домашни методи срещу неприятната миризма на обувките
Снимка: iStock

Справянето с неприятните миризми, излъчвани от обувките, може да бъде неприятен и постоянен проблем. Тези миризми често се дължат на натрупване на пот, бактерии и гъбички в обувките. Въпреки че има многобройни търговски продукти за борба с неприятната миризма от обувките, можете да се обърнете и към домашни методи, които са икономически ефективни, екологични и често също толкова ефективни. Ето някои домашни методи, които ще ви помогнат да прогоните неприятната миризма от обувките си:

Сода за хляб: Содата за хляб е универсален и мощен абсорбатор на миризми. Поръсете малко сода за хляб в обувките си и я оставете за една нощ. Тя ще абсорбира влагата и ще неутрализира миризмите. На следващата сутрин изтупайте излишния прах.

Активен въглен: Подобно на содата за хляб, активният въглен е отличен абсорбатор на миризми. Поставете няколко парчета активен въглен в дишаща торбичка или стари чорапи и ги оставете в обувките си. Порестата структура на активния въглен помага за улавянето на молекулите на миризмите.

Хитър трик за премахване на лошата миризма на пот от обувките

Чаени торбички: Използваните пакетчета чай, особено тези със силен и приятен аромат, като мента или лавандула, могат да се поставят в обувките, за да се преборят с миризмата. Те също така помагат за абсорбиране на влагата.

Метод на фризера: За да унищожите бактериите и гъбичките, причиняващи неприятни миризми, поставете обувките си в найлонов плик и след това във фризера за една нощ. Изключителният студ ще неутрализира микробите, причиняващи неприятната миризма.

Слънчева светлина: Оставете обувките си на слънце за няколко часа. Слънчевата светлина има естествени дезинфекциращи свойства и може да помогне за премахване на миризмите и влагата.

Етерични масла: Няколко капки етерични масла, като например от чаено дърво, лавандула или евкалипт, върху памучно топче, поставено в обувките, могат да осигурят приятен, естествен аромат, като същевременно се борят с бактериите.

Оцет: Белият оцет е известен със своите неутрализиращи миризмите свойства. Избършете вътрешността на обувките си с кърпа, напоена с оцет, и ги оставете да изсъхнат на въздух. Миризмата на оцет се разсейва, когато изсъхне.

Кедрови дървета за обувки: Дърветата за обувки от кедър не само помагат за поддържане на формата на обувките, но и абсорбират влагата и миризмите. Те също така отделят приятен аромат на кедър.

3 начина за премахване на лошата миризма от обувките

Сашета с лавандула: Лавандулата има възхитителен аромат и може да ви помогне да запазите свежия мирис на обувките си. Поставете малки сашета със суха лавандула в обувките си.

Редовно сменяйте чорапите: Един от най-ефективните начини за борба с неприятната миризма на обувките е да се уверите, че краката и чорапите ви са чисти и сухи. Ежедневно сменяйте чорапите си и оставяйте обувките си да се проветряват между отделните употреби.

Не забравяйте, че превенцията е ключова в борбата с миризмата на обувките. Поддържайте обувките си чисти и ако е възможно, сменяйте различни чифтове, за да може всеки от тях да се проветри между отделните употреби. Тези домашни методи, съчетани с добрата хигиена на краката, ще ви помогнат да се радвате на свежо ухаещи обувки и по-приятно цялостно преживяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com