Как да приготвим ароматна смес за вана

559
Как да приготвим ароматна смес за вана
Снимка: Jesse Bridgewater / Pixabay

Ароматната вана е приятна и релаксираща процедура. На пазара се предлагат различни козметични продукти, които ще ви помогнат да се отпуснете и насладите на завладяващ аромат - пяна за вана, соли за вана, бомбички за вана. Ако искате да приготвите сами ароматната смес у дома, следвайте следните стъпки:

За да приготвим сами прекрасна ароматна сол за баня се нуждаем от следните съставки.

6 ползи за здравето от горещата вана

Едва ли има по-хубаво нещо от това след дълъг и изтощителен ден, да си вземете вана, да отпуснете тялото си в топлата и ароматна вода и...

• 3 чаши сол. Можете да вземете обикновена едра морска сол, но може да използвате сол от Мъртво море или хималайска розова сол. Ако искате да смесите две или три различни соли в произволно съотношение, не се колебайте да го направите. Имайте предвид обаче, че колкото по-едра е солта, толкова по-дълго се разтваря.

• За посоченото количество сол са ви необходими 15 до 25 капки любимо етерично масло. Внимавайте – не всички масла са подходящи за къпане. Прочетете инструкциите преди употреба. Лавандуловото масло може да се използва за вана, масло от мента или здравец.

• За овлажняващ ефект можете да добавите супена лъжица кокосово масло, масло от жожоба или дори зехтин към солта и етеричното масло.

Изсипете избраната сол в купа, добавете една супена лъжица растително масло и разбъркайте добре с лъжица. Сега прибавете 15-25 капи етерично масло. Изсипете получената ароматна сол в съд, подходящ за съхранение с плътен капак. Изсипете малко количество в топла вана и изчакайте да се разтвори. След това се потопете и релаксирайте за около 15-20 минути. Температурата на водата не трябва да е по-висока от 37-38 градуса. Ако искате да постигнете тонизиращ ефект - направете температурата малко по-ниска от обичайната телесна температура - 34-35, а ако искате да се отпуснете преди лягане - тогава малко по-топло - 37-38.

Какъв тип БАНИ да правите, ако имате проблеми или болежки в тялото

Още от малки знаем, че кисненето във вода има различни ползи за здравето ни. Нашите баби са използвали най-различни методи, билки и при...

Приготвянето на ароматна смес за вана може да стане и без използване на етерични масла и сол. Може да разтворите една лъжица мед в хладка вода и да я изсипете във ваната, отвара от лайка също може да се добави към вашата процедура. Смесете ванилия и канела в гореща вода, прецедете и изсипете във ваната. Ще постигнете страхотен релакс. Ароматът на липа ще ви помогне да се отпуснете.

Ползи от ароматната вана

Основната тайна на положителния ефект на ароматната баня се състои в двойния ефект: от една страна, етеричните масла се абсорбират през кожата в областта на цялото тяло, а от друга страна, лечебният аромат, заедно с водните пари, прониква през белите дробове. Ваните с добавка на етерични масла могат да имат релаксиращ и успокояващ ефект, тонизиращи, антицелулитни и детоксикиращи свойства. Ароматната вана може да се използва и като допълнение при лечението на такива заболявания като неврози и проблеми с опорно-двигателния апарат, заболявания на горните дихателни пътища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com