Как да прогоните безопасно и ефективно враните от градината си?

5169
Снимки: Getty Images/Guliver

Враните могат да бъдат често срещана напаст в градините, като причиняват щети на посевите и растенията и нарушават спокойствието със силните си викове. Въпреки че тези интелигентни птици са очарователни, присъствието им в градината ви невинаги е добре дошло. За да запазите градината си от проблеми, свързани с врани, е важно да използвате ефективни и безопасни методи за прогонването им.

Плашило: Един от най-старите и най-ефективни методи за отблъскване на врани е използването на плашила. Тези човекоподобни фигури, облечени в стари дрехи и поставени на стратегически места в градината, създават илюзията за човек. Враните се пазят от потенциални заплахи и гледката на плашило може да ги разубеди да кацнат в градината ви.

Какво може да се случи, ако птица гнезди под покрив, прозорец или балкон?

Отразяващи предмети: Враните често се плашат от ярки, мигащи или отразяващи предмети. Окачете в градината си лъскави компактдискове, ленти от алуминиево фолио или светлоотразителни ленти, за да създадете светлинни проблясъци и движение, които могат да накарат враните да се чувстват неудобно. Този метод е едновременно безопасен и визуално привлекателен.

Възпиращи средства за шум: Силните и внезапни шумове могат да изплашат враните и да ги прогонят. Използвайте устройства като вятърни камбанки, звънчета или активирани от движение шумозаглушители, за да държите враните настрана. Можете също така да пускате аудиозаписи на викове за бедствие на врани, които ще ги разубедят да се приближават.

Мрежи и покрития: Ако враните се насочат към вашите култури, помислете за използването на мрежи или покривала, за да ги предпазите. Тези физически бариери могат да бъдат ефективен начин за предотвратяване на достъпа на врани до градината ви. Уверете се, че сте закрепили мрежата правилно, за да не могат да се промъкнат под нея.

Безопасни репеленти: На пазара се предлагат някои репеленти за птици, които са безопасни за използване в градините. Тези репеленти излъчват нетоксични миризми или вкусове, които враните не намират за привлекателни. Те могат да се прилагат върху градината или посевите, но е важно да се следват внимателно инструкциите, за да се гарантира, че са безопасни за други диви животни и домашни любимци.

Промяна на местообитанията: Враните са привлечени от източници на храна и места за гнездене. Поддържайте градината си чиста и свободна от леснодостъпна храна, като например паднали плодове или непокрит компост. Освен това обмислете използването на хранилки за птици, които са проектирани така, че да отблъскват по-големи птици като враните.

Гарван на прозореца, или знаците, които ни подсказват бъдещето

Поставете примамка за ястреби: Враните са естествена плячка на ястребите и гледката на примамка за ястреби може да ги отблъсне от градината ви. Поставете реалистична примамка за ястреб на каца в градината, за да създадете илюзията за потенциална заплаха.

Важно е да използвате безопасни и хуманни методи за прогонване на враните от градината си. Избягвайте използването на вредни химикали или капани, които могат да причинят вреда на тези интелигентни птици. Не забравяйте, че враните играят важна роля в екосистемата, като контролират вредителите, така че целта ви трябва да бъде да ги възпрете, без да им причинявате вреда.

Като прилагате тези ефективни и безопасни методи, можете да се радвате на градина без врани, като същевременно поддържате здравословна и екологична среда както за вашите растения, така и за местната дива природа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...