Как да работи най-икономично климатикът?

11312
Как да работи най-икономично климатикът?
Снимка: iStock

С приближаването на студените месеци и отоплителния сезон все по-често се замисляме как да осигурим топлината през зимата по-изгодно, как да спестим средства от бюджета си от сметката за електрическа енергия и как да работи най-икономично климатикът – един от най-употребяваните и предпочитани уреди за отопление и охлаждане.

Климатикът наистина може да бъде изгоден и икономичен, ако го използваме правилно и сме запознати с експлоатацията и поддръжката му. Нещо повече – високият клас климатици, с които можем да се сдобием и на изплащане, ако нямаме средствата в наличност, са сред най-изгодните електроуреди, благодарение на които сметките няма да бъдат солени и да ни става горещо при минусови градуси, когато ги погледнем. Високата цена на електроенергията и системното ѝ нарастване е още една причина да потърсим информация по темата как да работи най-икономично климатикът.

Ако мислим и еко и търсим природосъобразно решение, то климатикът пак е в челните редици, тъй като колкото по-малко енергия изразходва един уред, толкова по-екологично решение е той. Нека да видим какво ни съветват специалистите по темата за икономичната работа на климатиците.

Как да работи най-икономично климатикът?

1.       За да бъде един климатик икономичен, той следва да е висок енергиен клас – А+ и да е качествен. Това означава висока цена – голяма първоначална инвестиция за покупката на самия уред, която обаче не следва да ви плаши, притеснява или отказва от тази покупка – бързо се изплаща във времето от спестените сметки за електроенергия.

2.       При избора на климатик задължително следва да се съобразите с площта на помещенията. Твърде голям климатик за малка стая е скъпо решение. Ако имате няколко стаи, може да е полезно да обмислите закупуването на няколко по-малки климатици вместо на един голям. Това ще ви позволи да използвате по-ефективни модели на отопление и да намалите общите си разходи за електроенергия, като например оставяте да работи само климатика в стаята, която използвате, а онези, които са предвидени в стаите за гости, изключвате. Няма смисъл, не е рентабилно и е излишно да отоплявате стаи, в които не живее никой.

Никога НЕ правете това с климатика

3.       Икономичната работа е свързана с правилната поддръжка и грижа за климатика. Смяната на филтъра на всеки 6 месеца не е глезотия, а необходимост, която улеснява работата на климатика и го прави по-изгоден. Въздушните филтри са първата линия на защита срещу прах и мръсотия във вашия дом. Те трябва да се сменят редовно за оптимална работа. Ако пропуснете тази стъпка и решите да спестите от нея, имайте предвид, че е възможно климатикът ви да харчи с до 15% повече ток. А това е сериозна причина да го поддържате изряден и чист.

4.       Когато обсъждаме как да работи най-икономично климатикът, следва да обърнем внимание, че за разлика от различните духалки, които спирате, преди да напуснете дома си, климатикът трябва да работи постоянно, с което се гарантира, че работи по-икономично. Ежедневното пускане и спиране на уреда няма да спести от сметката ви за ток, напротив. Намалете градусите и го оставете да работи и когато ви няма в дома ви, и през нощта.

Ако имате настройка SLEEP mode за през нощта, използвайте я, тя също ще спести от бюджета ви. За да работи най-икономично уредът следва да бъде изключван само когато ще отсъствате от дома си за повече от няколко часа – например ден-два, уикенд или за по-дълга ваканция. 8-10 дни в месеца, в които уредът не работи, ще ви спестят значителна сума от сметката за електроенергия.  Изгодно може да бъде и да управлявате уреда от разстояние. Така ще го оставите на минимални градуси, когато отсъствате, и ще ги увеличите, преди да се приберете, за да се затопли приятно домът ви. Потърсете подобни екстри за дистанционно управление на уредите, ще останете приятно изненадани колко е напреднала техниката.

5.       Уплътнете прозорците и вратите. Това е важна стъпка, която да предприемете през есента, без да е от значение с какво сте избрали да се отоплявате. Голяма част от топлината излиза през стените, прозорците и вратите. Санирането, качествената дограма, затворените плътно врати ще ви спестят много повече средства, отколкото сте допускали и предполагали.

Колко ток харчи един климатик през лятото

6.       Нагласете уреда на правилната температура. Проверете колко градуса са препоръчителни за спалните помещения и погледнете климатика си. Предполагаме, че вашият е нагласен на повече, което прави сънят неспокоен, изпотявате се и парите ви изтичат, докато спите. 18 градуса са повече от достатъчни за помещенията, в които спите, а за дневните помещения – 20-22. Не се стремете към високи градуси у дома, тъй като в големите студове, когато вън температурите са много под нулата, рязката смяна на температурата – от плюс 30 на минус 10 например е шок за организма.

7.       Сменете климатика с по-съвременен, нов, енергоспестяващ, ако вашият е вече твърде стар. Може да ви се струва абсурден подобен харч, но само за един сезон уредът ще се изплати от по-ниските сметки за ток и от следващия ще спестявате, така че решението е повече от добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com