Как да разпознаем измамните таксита в София

15684
Как да разпознаем измамните таксита в София

Едва ли има някой от нас, който да не е попадал в безизходната ситуация да избере такси, което не се отнася лоялно с клиентите си и го „товари“ в сметката. А под нелоялно се разбира да ни вземе огромна сума пари, за сметка на малко изминато разстояние. Това е меко казано крайно неудобен момент, който може да завърши с чувството, че сме брутално измамени или със скандал с таксиметровия шофьор, което е не по-малко неприятно.

За да ни се включи „червената лампа“ преди да сме направили фаталната грешка и за да успеем да избегнем тази груба ситуация обаче, е нужно да бъдем крайно внимателни, особено ако пътуваме по-рядко с такси и не сме запознати с цените, маршрутите и поведението на някои конкретни фирми.

Нелоялните таксиметрови шофьори имат своите трикове, с които да ни подлъжат да се качим точно в техния автомобил без да подозираме какво ни очаква след изминаването на съответното разстояние от точка А до точка Б. Те са достатъчно „печени“ в този занаят, а да се превърнем в поредната жертва на добре подготвената измама не е никак трудно.

Т.нар „копърки“ се срещат на възлови позиции в София. В повечето случаи това са автогари, ЖП гари, летище, където на практика хората често бързат да намерят допълнителен превоз до точка от града и не са склонни да изчакат друг транспорт или да се заглеждат в нужните документи, ценоразписи и стикери, с които таксиметровия шофьор трябва да разполага, за да докаже, че е служител на лоялна компания.

Много често шофьорите на тези таксита са крайно учтиви и преди да сте се усетили са помъкнали багажа ви към автомобила, създавайки приятното усещане за услужливост и добро възпитание. Оттук нататък не е трудно човек да се подведе по отношението на конкретния таксиметров шофьор.

На практика тези мними таксиметрови шофьори ни виждат не като дългосрочни клиенти, а като моментни жертви, които нямат представа какво предстои да им се случи. А всичко това завършва по неособено приятен начин за клиента, тъй като в най-добрите ситуации вероятно ще се наложи да платите брутално висока сметка за изминатото дори малко разстояние, а при съпротива не е изключен и скандал, подкрепен с купища ругатни, не рядко и с физическа разправа.

Оптическата лъжа

Звучи като научен термин, но на практика касае възможността на некоректните таксиметрови измамници да подлъжат по-невнимателните клиенти с лого и купища залепени по автомобила стикери, които напомнят до голяма степен логото на читавите компании, които возят на стандартна и разумна тарифа.

Едни от най-имитираните фирми в брашна са „ОК супертранс“, „1 евро такси, „Радио сити такси“ и “Yellow такси София”, като именно те често страдат незаслужено от нелоялното отношение на измамните компании и мнимото настроение, което това създават при клиентите.

Как да избегнем измамните таксита в София

  • Следете внимателно за логото на компанията, чиито услуги искате използвате;
  • Посъветвайте се с приятел или познат, който редовно пътува с този вид превоз и има много по-сериозен опит от вас самите;
  • Проверете в интернет, където лесно можете да откриете леснодостъпна информация за това коя таксиметрова компания заслужава доверието ви и коя не;
  • Веднъж попаднали на коректна компания, използвайте само нея, тъй като това до голяма степен гарантира липсата на грешки, които могат да ви излязат „солени“. Това няма да бъде трудно, тъй като повечето лоялни таксиметрови фирми разполагат и с официален телефонен номер за поръчки;
  • Проверявайте внимателно изписаните на стъклото на автомобила тарифи за превоз на километър;
  • Следете брояча на автомобила, докато сте вътре и при най-малкото притеснение напуснете автомобила.

Може би най-важното нещо е изобщо да не уцелвате подобно такси-измамник, тъй като веднъж качили се, трудно можете да се спасите от последвалите нежелани проблеми и разправии с често напористите и твърде смели шофьори.

Друг огромен проблем е, че някои таксита разполагат с т.нар. устройство „помпа“. Тогава дори изписаната тарифа за превоз да бъде нормална, отново може да станете жертва в ситуацията, тъй като това устройство е настроено да отброява увеличаваща се цена много по-бързо от нормалното и в крайна сметка вероятността да бъдете измамени ви е гарантирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com