Как да ремонтираме организма си след новогодишните празници?

2538
 Как да ремонтираме организма си  след новогодишните празници?
Снимка: iStock/Guliver

Новогодишните празници свършиха, а ние не се чувстваме много добре. И това е все още меко казано. Някои от нас се чувстват направо зле. Само махмурлукът какви емоции предизвиква, да не говорим за преяждането... Язък за празниците! Та нали тях ги има, за да се чувстваме не просто добре – а именно много добре, чудесно, прекрасно и вълшебно? Но се оказва, че след препиване и преяждане от чудесното, прекрасното и вълшебното няма и помен.

Причината за това са не само пълните чаши, обилната и много тежка храна - но и фактът, че се отклоняваме от собствените си биоритми, като подскачаме в танци до сутринта и не спим достатъчно. А и колкото спим, то пък е един сън с препълнени търбуси и алкохолно наситени мозъци...

Затова е добре предварително да знаем как може да „ремонтираме“ организма след новогодишните гастрономически и алкохолни вакханалии.

Съвет № 1: непременно се наспете добре!

Това е първата „заповед“ за всички, които не са спали в празничните нощи. Ясно е, че след 1 януари искате да продължите празника по-нататък, пък и да посетите роднини, близки и приятели. Но първо възстановете организма си, като се наспите! За целта поспете поне 8 часа, желателно нощем, за да може вашият организъм да си възвърне своя „работен“ график и да не бърка отново деня с нощта.

По време на сън се активира растежният хормон и с негова помощ се възстановяват всички клетки – в това число и нервните. Не забравяйте да изключите телефона си, за да не ви притеснява никой, и да премахнете всякакви дразнители от спалнята – от домашни любимци до светлинни гирлянди!

Съвет № 2: пийте повече вода!

Като започнем да пием алкохол на 31 декември, забравяме, че трябва да пием и вода. Естествено, продължаваме в същия дух на 1 януари, а често и на 2 януари - няма да си разваляме празника по средата, я!

Това означава тотално обезводняване на организма, дори не толкова заради количеството на консумирания алкохол - а от оскъдното количество изпита вода. На празничната трапеза я заменяме със сладки газирани безалкохолни напитки, пакетирани сокове, разни коктейли. И забравяме за нормалната, чиста, обикновена, негазирана вода. А тя е задължителна! Освен самият алкохол, нейният недостиг също е важна причина за неприятното състояние „махмурлук“ - поради факта, че калий, калций, магнезий и натрий, които са отговорни за регулирането на киселинно-алкалния баланс, напускат организма заедно с водата.

Сутрин след празника като мярка срещу махмурлука е добре да се пият зелев сок от туршия, натурални сокове. Една шкембе-чорба е също много добро средство, спор няма.

Как да се възстановим след преяждане и прекомерна употреба на алкохол

Празничните трапези, вкусната храна, безкрайните вечери, шампанското, което препълва чашите – всички тези сладки, вкусни, приятни...

Но в никакъв случай не забравяйте и обикновената вода!

Съвет № 3: правилно хранене!

Спомнете си от какво се състои закуската на 1 януари? Точно така: от всичко неизядено на 31 декември. Това е огромна грешка! Много салати, особено тези с майонеза, започват да се развалят след няколко часа престой на масата. Засъхнали сирена, изстинало месо, плувнало в мазнини - това ли ще накара организма ни да се почувства по-добре?!

По начало не бива да готвите твърде много храна, за да не я изхвърляте по-късно. А пък, ако вече сте я приготвили и от нея е хартисало нещо след празничната нощ, запазете, каквото може да се запази, и не го яжте поне още три дни. По-добре да се върнете към обичайното си „делнично“ меню - овесена каша за закуска, направете омлет, непременно супа или бульон. 

Съвет № 4: излизайте на открито!

Как да изглеждаш свеж/а след препиване?

Почти на всеки му се е случвало понякога да обръща коктейлите или други алкохолни питиета едно след друго до 6 часа сутринта. Естествен...

Ако не се чувствате добре и по тази причина лежите цял ден на дивана, от това не ще ви олекне! По време на новогодишните празници обикновено се събират повече почивни дни, които е грях да не се използват рационално. Ако не планирате каране на ски, отидете с цялото си семейство, роднини, деца и кучета до най-близкия парк на разходка. Свежият въздух „зарежда“ организма с кислород – а това ще ви избави от алкохолните токсини и продуктите на смилане на тежката храна. След два часа ходене на студено определено ще почувствате голямо облекчение, ще имате руменина по бузите и здрав апетит.

Съвет № 5: не забравяйте за физическите натоварвания!

Каране на ски или сноуборд, пързаляне с шейни, игра на снежни топки или дори само правене на снежен човек заедно с децата ще ви помогнат да възстановите организма си.

Друг вариант е тренировка във фитнеса. Не, не ходете там веднага подир трапезата, още повече, че след пиене на алкохол това е просто опасно за сърцето и кръвоносните съдове. Но ако прекъснете физическите натоварвания за цяла седмица, ще нарушите ритъма си, мускулите ви ще загубят тонус, а и като цяло ще станете по-малко дисциплинирани. Ето защо си струва да се опитате след 1-2 дни да влезете в ритъма на ежедневието, като преминете към обичайната си храна, физически упражнения и пълноценен сън.

 

Учени не откриха ефективни средства срещу махмурлук, вижте какво помага

Учени от Великобритания са анализирали резултатите от 21 изследвания на средства срещу махмурлук и са стигнали до извода, че нито специ...

---

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com