Как да се ХРАНИМ правилно по време на Великия пост

1521
Как да се ХРАНИМ правилно по време на Великия пост
Снимка: iStock

По време на Великия пост се пости 7 седмици. Гладуването не е само ограничаване на храната, то е и изпитание за силата на духа. И със сигурност не може да се счита за здравословна практика, напротив: по време на гладуване лесно се губи мускулна маса и се натрупват излишни мазнини.

Позволени храни

Храните, които да ядете по време на великденските пости

Знаете, че великденският пост е най-строгият и най-важният. Това е периодът, в който дори се забранява консумацията на алкохолни питиет...

Всички продукти от растителен произход: зърнени храни, зеленчуци, плодове, билки, ядки, горски плодове, хляб, тестени изделия без яйца, гъби, водорасли, растителни масла, в някои дни - риба, хайвер и вино.

Забранени храни

Всички животински продукти: месо, домашни птици, яйца, млечни продукти, животински мазнини.

Как да се храним правилно по време на Великия пост?

За миряните има монашески пост. И според правилата трябва да се получи благословия за поста от свещеника и той решава какви индулгенции ви се дължат. По традиция болните, бременните, кърмещите и пътуващите получават специални инструкции. Следователно идеята за спазване на строга версия на монашеския пост, няма да бъде най-добрата идея.

Великденски пости - какво се яде и какво е забранено?

Великденският пост е най-строгият и най-продължителният в годината. През 2022 година той стартира на 7 март и продължава до Великден &n...

Трудно е да получите достатъчно протеини. Организмът се нуждае от протеини поне 1 g на килограм тегло. Основните източници на протеини са животинските продукти, които са изключени. За това си струва да се съсредоточите върху зеленчуци, които съдържат прилично количество протеини. Например това са броколи и карфиол. Добри източници на протеин са ядките и семената. Но те съдържат фитинова киселина, която намалява усвояването на микроелементите.

Затова е по-добре да ги накиснете и след това да ги изсушите при ниска температура. Веган протеина на прах не е най-здравословният вариант, но може да бъде добър вариант за поста.

Обърнете внимание на състава, често такива продукти съдържат нездравословни съставки. По-добре - грах, отколкото соя. Бобовите растения са богати на протеини, но и на въглехидрати. В опит да натрупате нормата на протеин от граха и боба, рискувате да натрупате излишни килограми и да предизвикате буря в червата.

Мазнините са най-лесната позиция за гладуване. Използвайте кокосово масло, зехтин, масло от авокадо. Но маслата от растителни семена и ядки съдържат много омега-6 мастни киселини, които, ако се консумират в излишък, могат да повлияят негативно на талията. И не забравяйте за растителните храни, богати на мазнини: кокос, авокадо, ядки и семена.

Замразените зеленчуци не са с по-ниски от пресните по отношение на витамините и хранителните вещества. Но хлябът, тестените изделия и зърнените храни, макар и постни, не допринасят за добро здраве: те дават ситост за кратко време, а след това първо ще изпитате сънливост и - след кратко време - болезнено чувство на глад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com