Как да се отървете от молците с помощта на домашни средства?

12214
Как да се отървете от молците с помощта на домашни средства?
Снимка: iStock

Справянето с нашествието на молци може да бъде разочароваща и трудна задача, но прибягването до химически решения не винаги е необходимо. Домашните средства за защита предоставят по-естествен и често ефективен начин да се отървете от молците, без да излагате дома си на вредни химикали. Ето някои практични и екологични методи за справяне с проблема с молците с помощта на предмети, които обикновено се намират в къщата.

Кедрово дърво

Молците не понасят аромата на кедрово дърво. Използвайте кедрови блокчета, топчета или етерично масло, за да създадете бариера, отблъскваща молците. Поставете кедрови предмети в гардеробите, чекмеджетата или други места, предразположени към молци, за да държите тези вредители на разстояние. Освен това помислете за поставяне на кедрови сашета сред дрехите си, за да осигурите приятно и ефективно възпиране.

Лавандула

Успокояващият аромат на лавандула е възхитителен за хората, но непоносим за молците. Създайте сашета, пълни със суха лавандула, и ги поставете в гардероба или чекмеджетата си. Или използвайте етерично масло от лавандула върху памучни топчета и ги разположете на стратегически места, за да обезкуражите молците да нахлуват в помещенията за съхранение на дрехи.

"Сбогом, молец!": Как да се отървете завинаги от вредителя?

Карамфил

Карамфилът има силен, ароматен аромат, който е отблъскващ за молците. Направете сашета, като завържете карамфила в тензух или го поставите в малки платнени торбички. Разположете тези сашета в гардеробите и чекмеджетата, за да държите молците настрана. Освежавайте карамфила периодично, за да запазите силата му.

Дафинови листа

Дафиновите листа съдържат естествени съединения, които отблъскват молците. Разпръснете дафинови листа в килера, гардероба или навсякъде, където има молци. Помислете за поставянето им между слоевете дрехи или в контейнерите за съхранение на храна, за да предпазите вещите си и продуктите в килера от нападения на молци.

Оцет

Белият оцет е универсално решение за проблеми с молци. Смесете равни части вода и бял оцет в бутилка с пулверизатор и леко напръскайте местата, податливи на молци. Киселинният характер на оцета помага за отблъскване на молците, като не оставя вредни следи. Не забравяйте първо да тествате малка, незабележима област, за да се уверите в съвместимостта с вашите повърхности.

Чистота

Редовното почистване е от решаващо значение за предотвратяването на молци. Редовно прахосмукирайте килими, мокети и тапицерии, за да отстраните яйцата и ларвите на молците. Обърнете специално внимание на местата, където се съхранява храна, тъй като молците са привлечени от трохи и остатъци от храна. Поддържайте дома си добре проветрен и сух, тъй като молците се развиват добре във влажна среда.

Замразяване

За предмети, които вече са заразени, помислете за поставянето им във фризера за няколко дни. Това ще унищожи всички налични яйца, ларви или възрастни молци. След замразяването почистете и изперете внимателно предметите, за да гарантирате пълното отстраняване на всички останали вредители.

Като включите тези домашни средства в ежедневието си, можете ефективно да премахнете молците и да предпазите вещите си, без да прибягвате до агресивни химикали. Последователността е от ключово значение, така че превърнете тези практики в част от редовната поддръжка на домакинството си, за да запазите молците на разстояние в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com