"Сбогом, молец!": Как да се отървете завинаги от вредителя?

38733
"Сбогом, молец!": Как да се отървете завинаги от вредителя?
Снимка: iStock

Когато открехнем гардероба си или извадим любимата си дреха, която не сме носили дълго време, наистина разчитаме, че няма да видим следи от малко насекомо върху него - молци. Ето как да се отървем завинаги от тези натрапници и да защитим любимите си дрехи и текстил. Експертите са подготвили пет полезни съвета, с които ще се справите с този неприятен проблем.

Как да унищожите молците завинаги

Как да унищожите молците с помощта на една съставка от кухнята?

Молците са едни от най-големите врагове на дрехите ни и в това няма нищо изненадващо. Повечето от нас, когато прибират зимния гардероб ...

Чистотата е първата стъпка към победата. Най-важното нещо за предпазване от молци е да държите дома си чист, особено гардеробите. Проветрявайте и третирайте редовно вашите дрехи и текстил. Почистете рафтовете и чекмеджетата от прах и мръсотия с помощта на прахосмукачка и мека кърпа. Не забравяйте, че молците обичат тъмни и прашни места, така че редовното почистване ще помогне да премахнете тяхното уютно скривалище.

Врагът на молците е лавандулата. Природата винаги ни предлага решения, а в борбата с молците лавандулата ще бъде вашият най-добър приятел. Поставете сухи лавандулови цветове в шкафове и чекмеджета. Ароматът на това растение е мразен от молците, той ще прогони нежеланите гости. Освен това лавандулата ухае приятно и създава атмосфера на спокойствие в гардероба ви.

Замразете молеца. За по-радикални мерки за борба с молци можете да използвате замразяване. Ако ви се струва, че има молци по даден артикул, поставете го в найлонов плик и сложете за известно време във фризера. Студът ще убие ларвите на молеца и ще им попречат да се размножават.

Създайте непоносими условия за насекомото. За да предотвратите появата на молци и да запазите дрехите си в перфектно състояние, използвайте различни ароматизирани продукти. Някои от тях съдържат естествени съставки като масло от кедрово дърво, карамфил или етерични масла, които отблъскват молци. Напръскайте или закачете тези продукти във вашите шкафове и чекмеджета, за да се предпазите от молците.

Цветето, което ще прогони молците от дома ви

Едно цвете, предпочитано от много домакини, се счита не само за за красиво, но и за полезно растение за дома. Цветето, което ще ви изб...

Проверка и сортиране. Проверявайте редовно дрехите и текстила си за признаци на молци. Ако забележите петна, дупки или неприятна миризма, вземете мерки незабавно. Отделете заразените предмети от здравите, за да предотвратите разпространението на молци по всички дрехи. Изплакнете старателно или почистете замърсените предмети и след това ги опаковайте в плътно затворени торби за изолиране.

Молците могат да бъдат истинско главоболие, но с помощта на нашите пет полезни съвета можете да се отървете от тези нежелани гости веднъж завинаги. Не забравяйте, че чистотата, естествените възпиращи средства и систематичният мониторинг ще поддържат вашите дрехи и текстил в отлично състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com