Как да се отървете от сърбежа след ухапване от комар

1783
Как да се отървете от сърбежа след ухапване от комар
Снимка: iStock/Guliver

Дискомфортът от ужилване от комар  лесно може да бъде избегнат с прости методи.

Продължаващите изследвания не могат да отговорят напълно на въпроса защо толкова сърби, когато ну ухапе комар. Но има няколко хипотези, една от които казва, че всичко е в слюнката на насекомо. По един или друг начин ухапването сърби и това винаги е неприятно. Какво да направите, ако ви ухапе комар, и как да се отървете от досадния сърбеж? Ето няколко лесни начина.

Какво да направите, ако бъде ухапан от комар

Първо, трябва да нанесете защитни продукти върху откритите участъци от кожата, ако излизате на открито, особено ако има воден обект. Този метод ви гарантира пълна защита от насекоми. Можете също така да използвате преграда против комари.

Ако въпреки това комарът е успял да се почерпи с вас, тогава третирайте мястото на ухапване с лед или лосион / гел с антихистаминов компонент. Това леко ще успокои  ухапаното и ще намали вероятността от допълнително дразнене.

След това обърнете внимание на това как се чувствате. Главоболие, замаяност, болки в ставите или треска могат да бъдат симптоми на инфекция. В такива случаи трябва да направите спешна конултация с лекар.

Народни средства за ухапване от комар

Сода 

Трябва да смесите една супена лъжица сода за хляб с вода, за да образувате паста. Нанесете продукта върху мястото на ухапване. Изплакнете след 10 минути.

Овесени ядки

Овесените ядки трябва да се смелят, за да направите брашно и смесете с вода. Добавете получената смес към баня с топла вода. Малки частици от нея се утаяват върху кожата, облекчавайки сърбежа.

Босилек

Босилекът, благодарение на аромата си, отблъсква комарите, така че не се колебайте да го засадите на перваза на прозореца или балкона. Можете също така да намачкате няколко листа от растението и внимателно да разтриете ухапването с тях - това ще облекчи сърбежа.

Лайка

Това растение най-добре успокоява ухапаното и намалява стреса, помага при безсъние. Използва се и като лек за кожни раздразнения. Но бъдете внимателни: лайката може да доведе до алергична реакция.

Ментол

Ментолът се използва активно от много козметици като охлаждащ агент. Следователно, когато се използва върху кожата, може временно да облекчи сърбежа.

Как да предотвратим нападението на комарите

Вероятно често сте забелязвали, че край езерата обикновено има много комари. Това се дължи на факта, че те снасят яйцата си там. Така че, ако имате басейн, контейнери за отпадъци или саксии с цветя, където се събира вода, опитайте да покриете, изхвърлите водата или просто да я сменяте веднъж седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com