Как да се справим с манипулаторите – поставете ги на мястото им

21398
Как да се справим с манипулаторите – поставете ги на мястото им
Снимка: iStock

Манипулацията е един от способите, чрез които могат да бъдат изменени поведението и начина на мислене и възприемане на околните с употребата на подмолни техники. Манипулаторите са подмолни, потайни, зад харизмата и усмивката им се крие тъмна личност, служеща си с нечестност за постигането на целите. Често методите, използвани от манипулаторите, са експлоататорски, измамни. Всичко това прави идентифицирането на манипулаторите, подмолните им действия и откриването на адекватни решения как да се справим с манипулаторите, важни с цел предпазване от тях и скритите им цели.

В опита си за установяване на контрол и влияние на манипулаторите над техните жертви те могат да стигнат до опасни крайности, като употреба не само на подмолни техники, но и на насилие – физическо или психическо. И въпреки ясните знаци, че срещу нас стои манипулатор, често може да не съумеем да го разпознаем, тъй като проявите на насилие се припокриват с поведението на лоши и агресивни хора, експлоататорското поведение далеч не е характерно единствено за манипулаторите, а лъжите и измамите са визитна картичка на мнозина в съвременния свят, поради което не можем да бъдем сигурни, че лицето срещу нас е именно манипулатор.

Особено трудни за разпознаване са манипулаторите, които си служат с нежни техники – деликатно насаждане на чувство за вина, прояви на фалшиво състрадание и загриженост, ласкателство, пораждане у жертвата на чувство за несигурност. Разпознаването на манипулаторите и поставянето им на мястото им обаче е важно, за да си спестим много негативи и отрицателни преживявания.

Как да се справим с манипулаторите?

Начинът за справяне с манипулаторите зависи от похватите, които използват, за да осъществят манипулацията. Така въпросът как да се справим с манипулаторите става сложен, многопластов и невъзможен за отговаряне с един-единствен съвет или отговор. Допитахме се до експертите за мнение, за да ни насочат към най-често използваните похвати от манипулаторите и как да се справим с всеки един от тях.

7 психологически трика за манипулиране на манипулатори

-          Проявете характер

Манипулаторите нямат такъв. Липсата на характер, на умения, на знания как да влияят на хората честно, чрез силата на характера и на личността си, ги води до прибягването до измама и манипулация, за да постигнат целите си. Показвайки че притежавате характер и умения да убеждавате със силата на словото, делата и личността си, е възможно да видят у вас трудна жертва и да се откажат от опит за манипулация.

-          Изградете независимост от властта

Манипулаторите често злоупотребяват с власт: Те могат да използват йерархии или властови структури, за да подкопаят позицията на онези, които искат да контролират. Ако работата и личният ви живот не зависят от властта и от управляващи, е много по-лесно да не станете жертва на манипулация.

-          Проверявайте фактите многократно и от различни източници

Измамата е мощно средство в ръцете на манипулаторите. Те често си служат с лъжи, мамят или експлоатират доверието. Ако не вярвате на всичко и всеки, а напротив – поставяте всичко под съмнение и проверявате многократно, ще е много по-малка вероятността да станете жертва на манипулатор.

-          Не формирайте мнение за другите въз основа на чуждо  мнение и изказвания

Манипулаторите често плетат сплетни и конфликти между хората. Разделяй и владей е техен похват. Те могат да създадат конфликт, като настройват хората един срещу друг, лъжейки ги какво е направила или казала другата страна срещу тях. Ако ваше правило в живота е да не изграждане мнение за другите въз основа на клюки, чуждо мнение или подобни сплетни, то манипулаторът няма да успее да ви манипулира и да постигне целите си.

Фразите, които издават, че някой човек е манипулатор

-          Опознайте слабите си страни и работете върху тях

Манипулаторите лесно идентифицират слабостите ви и ги използват за постигане на целите си. Д-р Саймън идентифицира черти на характера, които обикновено жертвите на манипулация притежават, сред които силно желание на лесния за манипулация да угоди на другите, да бъде харесван от другите на всяка цена, дори да означава това да постави себе си и нуждите си на заден план, намират причини да извиняват лошото поведение на хората, страдат от ниско самочувствие и влошена самооценка, търсят вината винаги само в себе си, емоционално незрели и зависими са и т.н. 

-          Бъдете настоятелни

Когато подозирате, че някой се опитва да ви манипулира, бъдете настоятелни –отстоявайте собствените си интереси, нужди, мироглед и ценности.

-          Освободете се от тях

Знаете, че лицето Х е манипулатор, а лицето У се опитва всячески да ви манипулира? Преустановете общуването с тях, ако е възможно. Ако не е, примерно работите заедно и не може да не се виждате, поставете граници и не ги преминавайте, както и ограничете разговорите до абсолютния задължителен минимум. Не променяйте тези свои решения, дори да ви се струва след време този манипулатор най-кроткият ласкател на света, който се опитва да влезе под кожата ви. Насочил се е  там, за да съумее да ви манипулира, не забравяйте това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com