Как да се справим с неприятната миризма по дрехите?

5248
Как да се справим с неприятната миризма по дрехите?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно на всеки му се е случвало поне веднъж току-що изпраните му дрехи да ухаят неприятно на застояло или мухъл. Но този проблем лесно може да се реши, ако намерим причината, поради която се случва. Има няколко възможности за това и нека в тази статия видим кои са те.

Претовареност на пералнята

Ако вашата пералня е била препълнена, тогава дрехите ви може да не са се изпрали достатъчно. Добре е да се спазват точните указания за определеното количество дрехи, които всяка отделна пералня побира, за да не се претовари и да се стигне до този проблем.

Как да премахнем неприятната миризма от подмишниците с натурални средства

Знаете ли, че марулята може да ви помогне да се отървете от бактериите, причиняващи миризми в подмишниците? Нещо повече - марулята осве...

Твърде дълго е стояло прането в пералнята

На всеки от нас се е случвало да вършим няколко неща едновременно и да забравим да извадим навреме прането от пералнята и то да застои там твърде дълго. Това може да доведе до поява на неприятни миризми от прането, което от своя страна да докара образуване на плесен във вътрешността на пералнята.

Добре е да се стремите изваждането на прането да се осъществява най-скоро след приключването на програмата за пране. Ако използвате опция за отлагане на старта на прането, трябва да се постараете програмата за пране да приключи, когато ще сте в състояние да извадите самите дрехи веднага след изпирането им.

Ако цикълът на вашата пералня свърши, а нямате възможност веднага да се занимаете с тяхното простиране, то е добре поне да отворите капака на пералнята предварително и да извадите готовото пране. Ако се случи да забравите за прекалено дълго време дрехите в пералнята и при нейното отваряне се усети гадна миризма, може да сложите няколко капки етерично масло върху чиста кърпа с микрофибър и да я пуснете при дрехите, когато те повторно се изплакват.

Да се отървем от миризмата на старо у дома!

Няма значение какъв дизайн имате в къщата си, цената на вашите мебели или покритието на подовете. Има само едно правило: пространство, ...

Поява на мухъл във вътрешността на пералнята

Ако при прането ви редовно се появява неприятна миризма, дори когато го извадите навреме от пералнята, след като тя приключи процеса на пране, възможно е във вътрешността и да има различни натрупани мръсотии или мухъл. Затова трябва по-често да почиствате пералнята. За тази цел може да си закупите специални препарати за почистване на перални, белина или прах за бяло пране, след което да почистите вътрешността и от мухъл, особено гуменото уплътнение на вратата.

Няколко препоръки за свежо пране

Добре е да изпирате прането си на по-дълга програма, защото кратките такива са на по-ниски температури и не са достатъчно време за доброто изплакване на прането и отстраняването на лошата миризма от тях. Това важи най-вече за дрехите от синтетична материя, които могат за по-дълго да задържат миризми. Към тях спадат бельо и чаршафи, както и кърпи за баня, които е добре да перете на поне шейсет градуса и на по-дълга програма. Може също така да използвате половин чаша бял оцет, който да изсипете при прането и ще играе ролята на омекотител и също така отговаря за премахването на лошите миризми и плесен от вътрешността на пералната машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com