Как да шофираме по време на силен снеговалеж?

1548
Как да шофираме по време на силен снеговалеж?
Снимка: Pixabay

Безопасността при шофиране е от изключителна важност, когато се разрази зимна буря. Различните видове метеорологични явления могат значително да повлияят на начина на шофиране, а различните ситуации изискват много специфични стъпки, за да останете в безопасност. Тези съвети могат да ви помогнат да запазите контрол над автомобила си, докато се движите по пътищата. ЗАПОМНЕТЕ: Преди да се опитате да се движите по пътищата, почистете всичкия сняг, лед или мръсотия от прозорците, решетката, фаровете и задните светлини. Никога не шофирайте със сняг или лед, натрупани върху автомобила ви, тъй като те могат да отлетят и да ударят друго превозно средство или пешеходец или да предизвикат опасно препятствие на пътя.

ШОФИРАНЕ ВЪРХУ ЛЕД

Шофирането в заледени условия може да бъде коварно, а понякога по пътищата се образува прозрачен "черен" лед. Най-доброто време за поява на черен лед е на разсъмване и късно вечер, когато температурите са най-ниски. Снежната покривка и повторното замръзване на сняг или вода също могат да образуват черен лед.

Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

1. НАБЛЮДАВАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО ПЪТНАТА НАСТИЛКА

Известно е, че черният лед се открива трудно по време на шофиране. Обръщайте специално внимание на пътната повърхност, когато шофирате в потенциално заледени условия, и следете за настилка, която изглежда тъмна, мокра или като нов асфалт. Ако в даден район са отчетени много ниски температури, скорошни валежи или е имало случаи на заледяване, по пътищата може да има черен лед. Освен това е по-вероятно да се образува лед на мостове или на повдигнати пътища.

2. ЗНАЙТЕ КАК СЕ ДЪРЖИ АВТОМОБИЛЪТ ВИ НА ЛЕД

Ако шофирате върху черен лед, автомобилът ви няма да реагира толкова добре на действията на водача и може да се държи непредсказуемо. Избягвайте прекомерни корекции с волана или паническо спиране. Ако се плъзгате по черен лед и не можете да запазите контрол, следвайте следните стъпки:

- Не изпадайте в паника.

Сняг ще вали в голяма част от страната

- Не натискайте спирачките.

- Свалете крака си от газта.

- Управлявайте автомобила си в посоката, в която искате да се движите.

- Изчакайте автомобилът да намали скоростта си и колелата да зацепят, за да можете да възстановите контрола си.

3. ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ДРУГИТЕ ВОДАЧИ

Ако се намирате в район, в който заледяването на пътищата не е често срещано явление, на другите водачи може да им е трудно да забележат и да се адаптират към условията на заледяване. Уверете се, че предоставяте на другите водачи достатъчно пространство, в случай че не могат да спрат контролирано. Оставете цели 8 секунди или повече време за шофиране между вас и автомобила пред вас.

5 съвета, които всички шофьори трябва да знаят тази зима!

ШОФИРАНЕ ВЪРХУ СНЯГ

Снегът може да бъде в много различни форми, а различните видове сняг представляват различни опасности. Големите, мокри снежинки могат да се натрупат бързо и да предизвикат хлъзгави пътни настилки. Малките, леки снежинки могат да затъмнят видимостта и да образуват лед по предните стъкла и други повърхности.

1. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА

Снегът по пътищата може да бъде също толкова хлъзгав, колкото и ледът. Ако видите натрупване на сняг на пътя пред вас или дори само прахоляк, разберете, че може да нямате същото ниво на контрол, с което сте свикнали при завиване и спиране. Винаги намалявайте скоростта на автомобила си, за да имате повече време да реагирате на неочаквани ситуации.

2. УВЕЛИЧЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО 

Дори и при лек сняг спирачната способност може да бъде силно нарушена. На вашия автомобил може да му е необходим до два пъти по-дълъг спирачен път при сняг в сравнение със сухите условия. Уверете се, че между вас и превозното средство пред вас има поне 8-10 секунди, за да имате време да реагирате, ако водачът отпред изгуби контрол или започне бързо да намалява скоростта.

Няколко полезни правила за шофиране по наводнени улици

3. НЕ СПИРАЙТЕ НА ХЪЛМОВЕ

Снегът може да доведе до превъртане на гумите и загуба на сцепление, особено на наклонени пътища, като например рампи на магистрали и хълмове. Ако напредвате по хълм, опитайте се да не спирате, защото рискувате да загубите сцепление. Ако се спускате по хълм, действайте бавно и се уверете, че разполагате с достатъчно спирачни възможности, за да спрете безопасно. Оставете минимум 3-4 дължини на автомобила между вас и автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък.

ШОФИРАНЕ В УСЛОВИЯ НА „БЯЛО ТЕЧЕНИЕ“

Когато снегът стане много силен, той може да създаде опасни условия за „бяло течение“. Видимостта може да бъде ограничена само до няколко метра от предното ви стъкло и да не можете да видите пътната настилка или маркировката.

Ако шофирате на сняг, задължително трябва да знаете това

1. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА НА ДВИЖЕНИЕ

Най-опасният аспект на големите снежинки е загубата на видимост. Без възможност да виждате къде се намират водачите и какво правят, може да нямате време да реагирате, ако те направят нещо неочаквано. Уверете се, че шофирате достатъчно бавно, за да имате достатъчно време да завиете или да спрете, ако нещо се случи пред вас.

2. НАПРАВЕТЕ СЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ВИДИМИ

Условията на „бяло течение“ често са причина за сблъсъци, когато водачите не се виждат един друг. Направете така, че да сте максимално видими за останалите участници в движението. Използвайте всички фарове и включете фаровете за мъгла, ако имате такива. Помислете дали да не включите аварийните светлини, ако намалите скоростта под допустимата, за да предупредите другите водачи. Съобщавайте за намеренията си, като използвате мигачи и дори жестове с ръце, ако е необходимо, на околните, за да могат да се съобразят с тях.

И преди, и когато дойдат зима и сняг - съвети от дрифт пилот за шофиране (ВИДЕО)

3. СПРЕТЕ И ИЗЧАКАЙТЕ

Ако големите снежинки напълно закриват гледката ви или не можете да виждате адекватно другите превозни средства или да управлявате собствения си автомобил, потърсете най-близкия изход, за да изчакате. По-безопасно е, ако можете да стигнете до крайпътен участък на път с по-ниско ограничение на скоростта, за да намалите вероятността от произшествие с висока скорост, при което могат да настъпят по-големи щети. Ако няма друга възможност, просто отбийте встрани от пътя, включете аварийните светлини и изчакайте да поспре. Ако е необходимо, пускайте двигателя си на всеки час за по 10 минути, за да се затопли и периодично почиствайте снега е натрупал значително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com