Как да спечелите допълнително пространство у дома без да изхвърляте вещи

25479
Как да спечелите допълнително пространство у дома без да изхвърляте вещи
Снимка: iStock

Не разполагате с достатъчно място за всичките си вещи? Не обичате да изхвърляте стари спомени и трупате всичко в една стая? Днес ще ви дадем няколко идеи за това как да разширите пространството вкъщи, ако живеете в малък апартамент, но искате да запазите всичко. Ако пък просто нямате възможност за масивно декориране, ще ви дадем насоки кои мебели да замените с алтернативни варианти, заемащи по-малко място. Ето ги и тях:

Прибирайте вещи и в коридора

Музеят на илюзиите отново отвори врати

Музеят на илюзиите в град София отвори врати на прага на 2020-та година и за кратко време се наложи като едно от най-любопитните места ...

Ако коридора е по-малък, не можете да направите нищо по-въпроса, но със сигурност може да освежите и подредите пространството. Добавете лунички на тавана за по-уютна атмосфера, ако има място – съберете вещите си в гардероб с плъзгащи врати и добавете огледало, на което да се оглеждате преди да излезете.

В кухнята

Кухнята е може би едно от местата в дома, в които прекарваме най-много време. Затова е хубаво да си осигурите уют и светлина. Изберете подходящи пердета, които да допускат слънчевите лъчи и да огряват стаята. Ако нямате достатъчно място, изберете сгъваема маса и леки столове, които може да местите постоянно. За кухненски шкафове изберете отворени или такива с повдигащи се врати. Не претрупвайте пространството само с шкафове, по-минималистичният стил ще отвори повече място. 

В банята

Места и природни забележителности, които правят България първенец на Балканите

Сред страните на Балканите винаги е имало междусъседско съперничество. Темите най-често са свързани с това коя национална гозба или нап...

Ако банята ви е малка, най-добре заложете на душ или на душ кабина, не избирайте вана в такава ситуация. Спрете се на завеса вместо преградна стена. Сложете рафтове на стените, а не големи шкафчета, които да заемат много място. Хавлиите и кърпите може да закачате на вратата например. Светли гланцови плочки визуално ще отворят пространството.

Разделяне на зони

Ако домът ви е прекалено малък и не разполагате с много стаи, може да изпробвате разделянето на зони или построяването на преградни стени, което пък е сериозна инвестиция. Затова, в съвременния интериорен дизайн се залага на зониране чрез мебели, което да раздели помещението вместо преградна стена. За целта се използват по-масивни мебели като библиотеки, секции и т.н. Може да използвате и различни шарки и видове килими, което ще обозначи разделянето на отделни „стаи“. Интересно и иновативно решение е желязна решетка с разчупен дизайн, която действа на принципа на стенната преграда. Има възможност за добавяне на аксесоари и детайли, които да я закрият и същевременно да се обособят две отделни стаи.
Също така, нова модна тенденция за малките помещения е премахването на вратите и оставянето на пространството между помещенията само с арки. Това също би отворило дома и би го направил визуално по-голям. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно