Как да възстановите дрезгавия си глас при настинка?

3560
Как да възстановите дрезгавия си глас при настинка?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте с дрезгав глас поради настинка, има няколко ефективни стратегии, които можете да приложите, за да възстановите яснотата и комфорта на гласа. Простудните заболявания често предизвикват дразнене и възпаление в гърлото, което води до дрезгавост. Ето някои практически стъпки, които ще ви помогнат да възстановите гласа си:

Поддържайте хидратация

Една от най-важните стъпки за възстановяване на дрезгавия глас е да бъдете добре хидратирани. Пийте много вода през деня, за да поддържате гласните си струни смазани. Хидратацията помага за успокояване на раздразнените тъкани в гърлото и спомага за по-бързото възстановяване.

Как да излекувате настинка с природни средства

Гаргара с топла солена вода

Гаргарата с топла солена вода може да облекчи възпаленото гърло и да помогне за намаляване на възпалението. Смесете една чаена лъжичка сол в чаша топла вода и правете гаргара няколко пъти дневно. Това просто средство може да помогне за успокояване на гласните струни и да ускори процеса на оздравяване.

Овлажнявайте околната среда

Студеният въздух обикновено е сух, което може допълнително да раздразни гласните ви струни. Използването на овлажнител в стаята ви може да добави влага във въздуха, като по този начин предотврати изсъхването на гърлото ви. Това може да бъде особено полезно по време на сън, тъй като допринася за по-комфортна и лечебна среда за гласа ви.

Почивка на гласа

Почивката на гласа е от съществено значение, когато се опитвате да се възстановите от хрипове. Избягвайте да говорите излишно, да шепнете или да крещите. Дайте възможност на гласните си струни да се излекуват, като се въздържате от дейности, които ги натоварват. Ако е възможно, прекъснете работа или социални ангажименти, които изискват интензивно използване на гласа.

Как да пресека настинката още в първите часове?

Пастички за гърло или твърди бонбони

Смученето на таблетки за гърло или твърди бонбони може да успокои дрезгавия глас. Изберете варианти със съставки като ментол или мед, известни със своите успокояващи гърлото свойства. Те могат да помогнат за временно облекчение и комфорт, докато се възстановявате.

Вдишване на пара

Вдишването на пара може да помогне за овлажняване на гласните струни и да облекчи дразненето на гърлото. Вземете горещ душ или вдишайте пара от купа с гореща вода. Можете да повишите ефективността, като добавите няколко капки евкалиптово масло към водата.

Чай с мед

Пиенето на топъл билков чай, особено на такива с успокояващи свойства като лайка или мента, може да бъде успокояващо за гърлото ви. Добавете една чаена лъжичка мед към чая си, тъй като медът е известен с естествените си антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Избягвайте дразнители

Избягвайте дразнители като тютюнев дим и силни миризми, тъй като те могат да засилят дискомфорта в гърлото. Ако е възможно, сведете до минимум излагането на фактори от околната среда, които могат да попречат на възстановяването на гласа ви.

Като включите тези практични съвети в ежедневието си, можете ефективно да възстановите дрезгавия си глас и да ускорите процеса на възстановяване. Не забравяйте да се вслушвате в тялото си и да му давате почивката и грижите, от които се нуждае, за да възстановите бързо гласовото си здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим сами боя за яйца
Как да си направим сами боя за яйца

Когато става въпрос за боите, които използваме по Великден, някои от нас може да се притесняват от химикалите, които се използват в комерсиалните...