Как да залича драскотината по масата

5329
Как да залича драскотината по масата
Снимка: iStock

Собствениците на дървени мебели многократно са се сблъсквали с повреди. Драскотините по повърхността се появяват в резултат на механично натоварване и придават непривлекателен вид. Всички неща се износват при ежедневна употреба, дори и дървените. Често срещано явление са пукнатини, които са възникнали поради редовен контакт с ястия, елементи на декора и други предмети.

Колкото и да се стараете, избягването на подобна неприятност е почти невъзможно. Въпреки това, не се паникьосвайте. Има много методи, от професионални до народни, с които можете частично да маскирате дефектите или напълно да се отървете от тях. Ще ви кажем как да премахнете драскотини от дървена маса по прост и ефективен начин.

Как да премахнете успешно драскотини от стъкло

Когато неволно надраскате някои стъкло, първата ви мисъл е, че няма как да се оправи такава драскотина и че трябва да смените цялото ст...

Орех

Ядката има полезни свойства. Нарежете ореха наполовина и внимателно, без натиск, прокарайте по повърхността на повреденото дърво. Не очаквайте моментален ефект - маслото трябва да се абсорбира и изсъхне. Едва след това резултатът ще бъде забележим.

Йод

Как да премахнете драскотини от тъмно дърво, като орех или дъб? Разтвор на йод ще ви помогне. Потопете памучен тампон в него и разтрийте повреденото място. Изчакайте, докато оцветяващият слой на веществото се абсорбира и избършете третираната зона с мека кърпа или памучен тампон.

Олио и оцет

С този трик ще премахнете драскотините от дисплея на телефона

Ако сложите ключовете и телефона си в един и същи джоб, има голяма вероятност екранът му да се надраска. За съжаление често го правим. ...

Изсипете 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица оцет в купа, разбъркайте и забършете плота с получената смес. Резултатът е забележим веднага: сместа моментално маскира пукнатините, а следите се отстраняват лесно със суха кърпа.

Паста за зъби

Помага за маскиране на дълбоки щети, но трябва да се използва с повишено внимание. Ако излишният продукт не се отстрани след нанасяне, лаковото покритие може да се повреди. Принципът на използване е същият: внимателно намажете дефектите и изчакайте резултата.

Боя за обувки

Използвайте боя за обувки, за да запълните драскотините. Изберете подходящ цвят и възстановете предишния вид на масата.

Най-ефективните начини за премахване на драскотините от керамичния котлон

Дори и опитните домакини често допускат грешки при почистването на керамичния котлон и в резултат на това се появяват драскотини по пов...

Майонеза

Поради високото съдържание на масла и протеини, майонезата допринася за набъбването на дървото. След намазване на пукнатините изчакайте 2-3 дни. Дървото само ще се разшири и затегне. След това повърхността може да се покрие с професионална боя и да се полира до блясък.

Каквито и методи да използвате, не забравяйте, че работата се извършва внимателно. Ако мебелите са скъпи или антични, по-добре е да потърсите помощта на професионалисти, за да не навредите на продукта още повече.

Професионални методи

Восъкът е подходящ за дърво, MDF и ПДЧ. Нагрява се на открит огън (горелка, запалка) и се намазва с дървена или пластмасова шпатула върху повреденото място. След нанасяне излишъкът се отстранява, оставя се да изсъхне и мястото за възстановяване се шлайфа с мека филцова кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com