Как да започнем да спестяваме дори ако изкарваме малко пари?

18111
Как да започнем да спестяваме дори ако изкарваме малко пари?
Снимка: iStock/Guliver

"Спестявайте, спестявайте!" викат всички хора, но не осъзнават колко трудно всъщност е това за голяма част от българите. Обикновено съветите за това как да пестите пари са свързани с неща, които вие вече така или иначе правите. И тук идва въпросът - как да започнем да спестяваме въобще ако изкарваме малко пари? Когато сложим на едно място наем, сметки, разходи за храна и за месеца, то излиза, че трябва да правим фокуси, за да спестим пари. 

В тази статия ще се опитаме да разгледаме дали има начин да спестяваме пари когато получаваме малка сума приходи на месец. И евентуално ако не можем - как да разчупим този омагьосан кръг. Нека видим как стоят нещата - за да спестявате пари, трябва да имате една сума на месец, която остава излишна и може да си позволите да я отделите. За да постигнете това или трябва да изкарвате повече пари, или да харчите по-малко. В някои случаи - и двете. 

Нека погледнем варианта с това да харчите по-малко. Повечето домакинства у нас вече са затегнали коланите почти до предела на силите си - пазаруват на промоции и в големи мащаби, рядко излизат да вечерят навън, през зимата отопляват само една стая и редица други неща, които да им позволят да се вместват в бюджета си. Тук трябва да погледнем някои от най-големите разходи, които правим - те не са системни, но могат да ни изненадат неприятно. Това са разходите за медицинска грижа, включително и за зъболекарска такава. 

Мнозинството от българи не прави превантивни прегледи, за да установи някое състояние преди то да налага спешна намеса от специалист след време когато обикновено е прекалено късно и сумата е голяма, а интервенцията - неотложна. Това важи за всичко - от кариеси до по-сериозни диагнози. Превенцията може да ви спести много пари само от здравеопазване. Друго нещо, на което може да правите профилактика е вашият личен автомобил. Там много често един рано засечем проблем може да се отстрани за по-малко пари. А ако го оставите и стане за неотложен ремонт, то тогава разходите са доста по-големи. Не важи за всичко, но в повечето случаи е така. 

И докато спестяването е масов спорт, то изкарването на допълнителни пари също е нещо, което повечето хора у нас трябва да развият като умение. В наши дни има много възможности за работа от дистанция за неща, които голяма част от хората могат. Освен това в свободното си време немалка част от хората правят ръчно изработени изделия, които могат да продават в интернет, като, разбира се, имат нужните за това разрешителни. По този начин ще може да изкарвате една допълнителна сума, която да използвате разумно. 

Това са двата основни начина, чрез които може да постигнете спестявания в дългосрочен план - намаляне на някои големи разходи, чрез ранни превантивни действия и второ - чрез търсене на опция за изкарване на допълнителни доходи. Възможностите не са никак малко. Това са първите две стъпки, които може да направите, за да имате възможност да спестявате, дори да изкарвате малко пари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com