Как гроздето ни прави по-здрави?

4484
Как гроздето ни прави по-здрави?
Снимка: iStock

Ако обичате грозде, на пазара вече има много от нашите любими сортове, на чийто вкус можем да се насладим и да бъдем по-здрави, консумирайки ги. Гроздето определено има богато съдържание на витамини като -  А, С, В6 и фолиева киселина, също така минералите - калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен. В настоящата статия ще ви дадем някои основни причини и ползи от консумирането на грозде всекидневно, особено през есента, когато е и неговият сезон.

За здрави кости

Гроздето е един много добър източник на важни хранителни вещества и елементи като – мед, желязо, манган, които са много важни за това да имаме здрави кости и костна плътност. Ако прибавим към ежедневното си меню грозде, това може да помогне за намаляване на риска от заболявания, свързани с напредване на възрастта като остеопорозата.

Манганът, който се съдържа в него, е важен за здравето на човешкия организъм и помага за обмяната на белтъчните вещества, правилното образуване на колаген и доброто функциониране на нервната система.

Благоприятно е за доброто сърдечно здраве

Ако често консумираме грозде, това е в голяма помощ за увеличаване нивото на азотен диоксид в кръвта ни, което помага за предотвратяване на образуването на съсиреци. Така гроздето действа превантивно срещу сърдечен арест и пристъпи.

Гроздето също е богато и на много антиоксиданти, предотвратяващи окисляването на холестерола в кръвта, който блокира кръвоносните съдове и допринася за развитието на усложнения в коронарната система на сърцето. Гроздето съдържа и съединенията ресвератрол и кверцитин, в борба със свободните радикали и възпаления в човешкия организъм.

Помощ при главоболие

Ако често имате оплаквания от главоболие, поради силен стрес, месечен цикъл или мигрена, добре е да хапвате грозде или изпивате по чаша гроздов сок. Ако мигрената често ви измъчва, препоръчително е всяка сутрин да започнете да приемете чаша сок от грозде.

Гроздето е богато на много антиоксиданти и хранителни елементи, спомагащи за регулиране на баланса в човешкия организъм, което е най-честата причина за пристъпите на болки в главата.

Помага при запек

Гроздето е много подходящ плод за облекчение на запек. Действа слабително и съдържа органични киселини като захарта и целулозата. Ако редовно го консумирате, ще стимулирате работата и перисталтиката на мускулите на червата. Съдържа много неразтворими фибри, спомагащи за редовното изхождане.

Добър източник на енергия

Определена порция прием на грозде или чаша сок от грозде могат да допълнят съдържанието на желязо и да облекчат пораждането на умора в организма. Гроздето е добре да се консумира следобед, когато започвате да се чувствате уморени по време на работа например.

Гроздето също така е препоръчително да се консумира от хора, които страдат от анемия. Така ще си набавят много полезни хранителни вещества и ще балансират нивото на желязо в своя организъм.

Действа благоприятно при заболявания на бъбреците

Гроздето има свойството да намали киселинноста на урината и по този начин да спомогне за по-доброто функциониране на бъбреците. То има богато съдържание на вода, което ще помогне за синтезата и доброто отделяне на урина. Гроздето също има доста прочистващ ефект върху организма, а антиоксидантите, съдържащи се в него, спомагат за правилното функциониране на всички системи в човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com