Как най-бързо да премахнем миризмата от загоряло ядене?

15943
Как най-бързо да премахнем миризмата от загоряло ядене?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

За да премахнете миризмата на изгоряла храна от къщата и да предотвратите разпространението й, разваленото ястие трябва незабавно да се изхвърли. Не просто го изхвърлете в кофата за боклук, а завържете добре торбата и го изнесете в контейнера веднага.

След това отворете всички прозорци. Стаята ще бъде проветрена и миризмата няма да се усеща толкова силно. Ако има абсорбатор, вентилатори, климатик, включете ги всички, за да циркулира по-добре въздухът.

Не забравяйте да забършете всички повърхности в къщата, особено в кухнята. В случай, че храната е пушела дълго време, може да се наложи мокро почистване на стените. Всички неща, които са абсорбирали миризмата на изгоряло, трябва да се измият с ароматно изплакване.

Ако храната е изгоряла в микровълновата фурна, трябва да извадите всички подвижни елементи от микровълновата фурна и да я измиете добре. Използвайте домакински химикали или народни средства - вода с лимон, сода и др. Основното нещо е да почистите микровълновата фурна до блясък.

Предлагаме ви няколко популярни начина да се отървете от миризмата на изгоряло:

1. Вода с лимон. Вземете няколко пресни лимона, нарежете ги наполовина и ги поставете в съд с вряща вода. Намалете топлината, така че цитрусите да продължат да се готвят, и изчакайте 30-40 минути. Къщата ще бъде изпълнена с приятен аромат на лимон.

2. Хляб и оцет. Вземете малка тенджера, напълнете я до половината с вода, изсипете 2 чаши оцет в нея. Сварете сместа, след това разрежете хляба на две и потопете 2 половини там. Поставете ги в чинии и ги поставете в различни стаи. Хлябът с оцет бързо абсорбира неприятните миризми.

3. Увеличете влажността в помещението. Това може да стане по няколко начина. Ако имаш овлажнител - супер, включи го. Ако не, подредете съдове с гореща вода из къщата или закачете влажни кърпи в стаите, които ще абсорбират миризмата.

Забравете за лошата миризма в пералнята с тези трикове!

4. Натурално кафе. Смелете шепа зърна в кафемелачка, изсипете малко в малки чинийки и подредете в различни стаи. След няколко часа няма да има следа от неприятна миризма.

5. Сол. Абсорбира миризмите много добре. Изсипете шепа сол в малки съдове и ги поставете във всяка стая. На следващия ден няма да има миризма на изгоряло.

6. Освежители за въздух. Можете да ги използвате само след извършване на мокро почистване в апартамента и отстраняване на източника на миризмата. В противен случай частиците на аерозола ще се смесят с изгарянето и ароматът в помещението ще стане още по-неприятен.

7. Подправки, билки. Разпръснете из апартамента клончета мента, градински чай, мащерка, лавандула. Те могат да бъдат както пресни, така и сушени - къщата ще бъде изпълнена с приятен ливаден аромат.

8. Фурна. Чудесен начин да маскирате миризмата на изгоряло е да имитирате аромата на печене. Включете фурната, покрийте лист за печене с пергамент, изсипете супена лъжица канела и захар, както и парче масло. Оставете фурната включена на минимална мощност за 3-4 часа, след което къщата ще се изпълни с невероятен аромат на печене.

9. Вода с лук. Вземете няколко глави лук, нарежете ги на ситно, поставете в тенджера с вряща вода. Оставете съда в кухнята или равномерно разпределете "бульона" в няколко саксии, поставете ги в различни стаи.

4 начина за трайно премахване на лошата миризма от вашия хладилник

10. Домашен освежител за въздух. Ще ви трябва чиста вода, всякакви цитрусови и любими етерични масла. Можете да смесите всичко заедно. Изсипете течността в спрей и напръскайте обилно целия апартамент. Отново, това трябва да се прави само след мокро почистване. Не се страхувайте да напръскате ароматна вода върху различни повърхности, завеси и дори стени - това е абсолютно безвредно.

11. Цитруси. Най-добре е портокал или грейпфрут. Обелете няколко плода, разпределете останалата кора из къщата. Това бързо неутрализира миризмата на изгоряло.

12. Активен въглен, сода. Имат отлични абсорбиращи свойства. Смелете пакет таблетки въглен или вземете няколко супени лъжици сода, изсипете малко в малки чинийки и подредете в различни стаи.

13. Карамфил. Тази подправка се намира в почти всеки дом, а дори и да не е, можете да я купите в най-близкия магазин. Ще ви трябват клончета карамфил, вряща вода и няколко малки контейнера. Изсипете сухите цветя в чаши и чинийки, залейте ги с вряла вода и ги поставете на маси в различни стаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com