Как отлично да почистим ютията?

1812
Как отлично да почистим ютията?
Снимка: iStock/Guliver

Тук ви разказваме кои са най-добрите трикове да почистите сами ютията за гладене на дрехи. Това е важно, за да се погрижим за отстраняване на натрупаната мръсотия, която може да развали дрехите. 

Както при всеки друг уред, почистването на ютията е от съществено значение за удължаване на полезния ѝ живот, доколкото е възможно. Затова ви показваме няколко домашни трика, за да поддържате ютията си винаги като нова.

Как да почистите ютията за дрехи, когато залепне

Периодичната поддръжка на вашата ютия е от съществено значение, за да не спре да работи или да развали най-добрите ни дрехи. За да разберете кога трябва да почистите ютията, трябва да обърнете внимание на това дали дрехите се слепват, отделят ли остатъчна вода или са се появили бели петна по подметката на ютията. Ако искате да знаете как да го направите, прочетете написаното нататък.

Най-удобните и лесни начини да излъскаме ютията си като нова!

Със сода От нея можете да направите паста, използвайки сода бикарбонат и малко вода, като дори можете да капнете и малко ябълков оцет,...

1. Почистете резервоара

За да почистите резервоара на вашата ютия, имате нужда от бял оцет и вода. Преди да направите това, изключете ютията от контакта, уверете се, че е студена и следвайте тези стъпки:

- Изсипете смес от 1 част оцет на всеки 3 части вода в резервоара на ютията.

- След това включете ютията и изпразвайте резервоара малко по малко, когато е горещ, като използвате бутона за пара. Ако желаете, можете да повторите същия процес, като използвате само бял оцет и след това изплакнете обилно с вода. При нужда може да повторите процедурата втори път.

2. Почистете основата

Топ трикове за бързо почистване на ютията

Много домакини пренебрегват препоръката за периодично почистване на ютията и пристъпват към него, едва когато тя започне да оставя след...

Ако върху основата на ютията са се появили петна от варовик, пригответе паста с вода и сода за хляб. Нанесете тази паста върху основата с помощта на мека кърпа и след това изплакнете с чиста влажна кърпа.

Ако повърхността на ютията ви е нагоряла, пригответе добро количество вестници върху дъската за гладене и насипете обилен слой едра сол отгоре. Включете ютията и я прокарайте, когато е топла. След това отстранете остатъците с влажна кърпа, когато ютията изстине, за да не се изгорите.

3. Предотвратява натрупването на котлен камък

Както се казва: превенцията е най-доброто нещо. Защото всъщност грижата за гладенето започва с предотвратяване на натрупването на варовик в резервоара.  Поради тази причина е най-добре да използвате дестилирана вода за гладене, тъй като тя не съдържа вар и така няма да остане вградена в дупките на подметката. Също така е много важно да съхранявате ютията си в изправено положение с празен резервоар за вода, когато не планирате да я ползвате.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com