Как пазенето на тайни вреди на здравето?

1012
Как пазенето на тайни вреди на здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Пазенето на тайни може да навреди както на здравето, така и на кариерата ви.

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк проучиха как тайните, които пазим от другите, ни тежат. За да направят това, те изправиха 2600 тестови субекта с 38 общи тайни, като изневяра или тайна употреба на наркотици. Оказа се, че 96 на сто от участниците премълчават един или друг факт от своите близки.

5 древни тайни на китайското дълголетие

Анкетираните бяха запитани колко често през последния месец им се налага активно да крият тайна и колко често само си мислят, че имат тайна – например когато си мият зъбите или стоят на опашка на касата в супермаркета. Оказа се, че хората се сещат за тайната си два пъти по-често, отколкото трябва да я крият.

Тестовите субекти описаха по-специално тези моменти – паметта – като стресиращи. Благосъстоянието им се влоши, защото се тревожеха и се съмняваха в искреността си. Това може не само да разруши взаимоотношенията, но и да увреди здравето в дългосрочен план, както пишат изследователите в своето проучване .

Лошо за кариерата

Според изследователите тайните също не са полезни за кариерата ви, защото могат да ви отвлекат от това, което трябва да правите. Това може да има отрицателен ефект върху представянето на носителя на тайната. Пазенето на тайни изисква работа и е уморително. Изглежда очевидно, но е лесно да се омаловажава. Хората с по-високи нива на конфликт относно тайни се отказват по-лесно и се справят по-зле с когнитивна задача. Една от основните причини за отрицателния ефект върху нивото на енергия и ефективността е, че тайните ни карат да се чувстваме самотни и тъжни. Те също могат да ни накарат да се чувстваме по-уплашени, враждебни и виновни, но тъгата и изолацията ни правят по-уморени.

5 тайни послания, които тялото ни изпраща

Пазенето на тайни подкопава чувството ни за благополучие и общото удовлетворение от живота, а отварянето (при правилните условия) може да ни накара да се почувстваме по-щастливи, по-автентични, по-удовлетворени и по-близо до другите. Както отбелязват Слепиан и колеги, „секретността създава конфликт между целта да се свържете с другите и целта да запазите тайната информация неизвестна, което се проявява в чувства на социална изолация и мотивационен конфликт.“

Натискът да разкрием тайна може да бъде толкова голям, че импулсивно да я изречем, бързо намалявайки вътрешния конфликт и често задвижвайки серия от важни събития – те са в основата на много страхотни истории и филми. Можем да бъдем принудени да разкриваме тайни и ако изглежда, че можем да се пропукаме, натискът се повишава. Хората обичат да създават проблеми, често за собствена изгода, и разкриването на вредни тайни на другиго може да бъде макиавелистски начин да напреднете. От друга страна, разкриването на тайни често е ключът към справедливостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com