Как правилно да поставяте съдовете с съдомиялната?

5361
Как правилно да поставяте съдовете с съдомиялната?
Снимка: iStock/Guliver

Правилното подреждане на съдовете в съдомиялната машина е гаранция, че те ще бъдат добре почистени. Освен това е необходимо подходящо оформление на пространството в устройството от икономически причини.

Съдомиялна машина ни освобождава от ежедневното и често недолюбвано задължение да мием чинии. Не всеки обаче е наясно с факта, че само правилното подреждане на съдовете дава най-добри резултати при измиване.

Основни правила за правилното подреждане на 

Най -важното правило е броят на съдовете - при никакви обстоятелства не трябва да претоварвате съдомиялната машина. Това може да повреди машината. Дори преди да поставите съдовете, е необходимо да отстраните всички по-големи замърсявания и примеси като камъни, кости или остатъци от ястията. Когато подреждате, внимавайте съдовете да не се припокриват. Такъв пропуск може да доведе до счупване на една от чиниите например. Освен това те може да не са напълно чисти, след края на програмата. Много е важно да подредите всички съдове според размера. Най-малките трябва да се поставят отгоре, докато големите трябва да се поберат в долната кошница на съдомиялната машина. Подобно правило важи и за интензивността на замърсяването. Винаги поставяйте по-малко мръсни съдове отгоре, докато силно замърсени съдове в долната част на съдомиялната машина. Всички съдове трябва да бъдат подредени по такъв начин, че да не блокират движещите се части. На първо място, те не трябва да блокират дюзите на шайбата, които трябва да могат да се въртят свободно.

Горна кошница 

Поставете деликатни и малки съдове в горната кошница на съдомиялната машина, като например чаши, чаши, малки чинии, чаши и чинийки. Всички ножове, прибори за хранене и кухненски принадлежности също трябва да се поставят в горната кошница. Трябва обаче да запомните да ги поставите плоски и относително стабилни. Една много важна забележка тук - не поставяйте сребърни и стоманени прибори заедно в съдомиялната машина, тъй като това може да ги накара да ръждясат по-бързо. 

Много е важно съдовете да бъдат поставени по много стабилен начин, така че да не се движат под въздействието на силен поток вода. Това също ще предотврати тяхното повреждане.

Долна кошница за съдомиялна машина

Долната кошница е предназначена предимно за всички големи съдове, като тенджери, тигани, големи и дълбоки чинии, капаци, чинии. Това е и място, където е най-добре да поставите най -мръсните съдове, които изискват много почистваща мощност. Дълбоките съдове, като тенджери, се поставят най-добре с отвора надолу. Всички останали трябва да бъдат поставени наклонено, така че водата да може да тече свободно от тях.

Никога не поставяйте дървени, пластмасови съдове, които не могат да се мият в съдомиялна машина. Не мийте в нея ръчно рисуван и декориран порцелан, буркани с етикети, свещници и ценни предмети.

Също така не забравяйте да използвате подходяща програма за всяко пране. Избираме я в зависимост от деликатността на съдовете и степента им на замърсяване. Най -удобното решение е да използвате автоматична програма, която автоматично регулира продължителността на работа и температурата спрямо мръсотията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com