Как правилно се съхранява копър

21425
Как правилно се съхранява копър
Снимка: iStock/Guliver

Копърът е любима подправка на мнозина. С нея лесно можете да аранжирате и ястията си. Освен това е и много полезна. В нея съдържат полезни съставки, витамини и дори се препоръчва за кърмачки, като срещу против колики при бебенцата. За съжаление обаче тази подправка не е целогодишна, но има няколко начини, с които можете да си я съхраните и за зимата.

Изсушаване

Първият метод е чрез изсушаване. Завържете копърът на връзки и го оставете на сянка. Ще е готов след 1-2 седмици, като всичко зависи от температурата. Изсушеният копър не пожълтява и променя цвета си. Ако това се случи, то значи не е годен за употреба и него няма витамини. Често може да се случи с купешките, така че ако имате възможност, отглеждайте си го сами.

След като е готово, можете да го съхраните в хартиено пликче, торбичка или стъклен буркан. Избягвайте пластмасата, тъй като тя не е естествен материал и би отнела ценните му качества, а и отделя токсини, които не са вредни за тялото ни.

Копърът - лечебните му свойства са много

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но и като растение с лечебни свойства. Той се използва за предотвратяване...

Със сол

Всички знаем, че солта има консервиращи свойства. С нея можете да приготвите месо за зимата, краставички други неща. Сега обаче да се върнем на копъра. За целта ви трябват 1 кг копър и 1 кг сол.

Копърът се измива много добре под течаща вода. След това го оставете да изсъхне, като хубаво го разстелете. След това го накълцайте на много ситно и го оваляйте добре със солта. Пресипете в буркани, които са напълно сухи. Преместете ги на хладно място, като мазето. Ако нямате мазе, то и хладилникът върши работа.

Хубавото на това е, че копърът остава свеж, все едно туко-що е набран, а и с него ще осолите правилно ястието, тъй като ще е поел достатъчно от солта.

Замразяване  

Това е най-разпространеният метод, който не изисква много място и кой знае каква предварителна подготовка. Отстранете дебелите стъбла и оставете хубава и ароматна зелена част на копъра.

Измийте копъра много добре, отново го поставете на повърхност да изсъхне хубаво и цялата влага да се изпари.

След това го накълцайте го на дребно. Преместете го в пластмасова кутия за храна, буркан или найлонов плик. Поставете го във фризера. През зимата просто си вземете толкова копър, колкото ви трябва за ястието.


Който и начин да използвате, ще можете да съхраните копъра свеж до следващата реколта и да му се наслаждавате отново целогодишно.

Ако искате да ядете домашни БРОКОЛИ цяла зима, съхранявайте ги по ТОЗИ начин

Броколите са едни от най-полезните зеленчуци. Родителите ги включват в менюто на своите деца още от ранна детска възраст. Те са богати ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com